Ptáček: Máme za sebou křest ohněm

4. 12. 2019

Koncem listopadu uplynul rok od chvíle, kdy se do čela Prahy 3 postavilo zcela nové vedení. Naprostá většina koaličních zastupitelů se v této roli ocitla poprvé v životě a já jako starosta jsem nebyl výjimkou. S nadsázkou lze říci, že za sebou máme křest ohněm. Prahu 3 jsme nepřevzali v dobré kondici. Rozpočet byl dotován systematickým rozprodáváním majetku. Příjmy z privatizace každoročně dotovaly provozní výdaje. 

Během čtyř let před naším příchodem byla rozpuštěna poslední finanční rezerva ve výši jedné miliardy korun a hospodaření v roce 2018 skončilo ztrátou ve výši 150 mil. Kč. Náš první rok na radnici byl spojen s řadou nepopulárních kroků a to především v otázce škrtání provozních výdajů a současně hledáním na příjmové straně rozpočtu.

Nicméně na budoucnost pohlížím s velkou nadějí. Pro mě osobně je první rok spojený s poznáním, že věci se daří změnit a naše mise není jen donkichotským bojem. Po řadě let Praha 3 míří k rozpočtu, kde bude hospodaření vyrovnané. Provozní výdaje budou pokryty průběžnými příjmy radnice a nikoliv z privatizace. Jakkoliv to například v osobních financích vnímáme jako přirozenou věc, na radnici tomu tak nebylo. Peníze z privatizace budeme moci použít výlučně na investice. Také jsme se rozloučili s některými méně schopnými úředníky. Ty schopné naopak musíme udržet a přesvědčit, že se nám politikům dá věřit.

Držte nám prosím palce. Pokud byste se chtěli do naší mise zapojit, podívejte se na web Prahy 3, kde hledáme další schopné lidi.

Na závěr bych Vám chtěl popřát požehnané Vánoce. Společně naberme během svátků sílu pro rok 2020. Budeme ji potřebovat. Váš starosta :-)

Jiří Ptáček

Štítky
Osobnosti: Jiří Ptáček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme