Projev Františka Laudáta, který pronesl na pražském sněmu TOP 09

4. 10. 2011

Vážené dámy, vážení pánové,

 

Máme za sebou vybudovanou organizační strukturu krajské organizace a stabilizovanou členskou základnu. Pražská TOP 09  je připravena uspět v jakýchkoli budoucích volbách, je připravena převzít  řízení hlavního města a prakticky všech velkých městských částí i řady malých radnic. Pokud si však položíme otázku, zda jsme schopni změnit metropoli, nebo její obvody k lepšímu,  zda jsme připraveni  přinést do Prahy  novou kvalitu,  už mám jisté pochybnosti. Nás nevolili Pražané proto, abychom mechanicky nahradili jednu stagnaci stagnací druhou. Ke skutečné změně je potřeba nadstavby, kterou zatím disponuje jen část našich členů. Tuto nadstavbu vytváří  solidní znalost některé z komunálních problematik s přesahem, který umožní všeobecný nadhled při řešení věcí, odborné zázemí a schopnost s ním komunikovat, pracovitost spojená s vůlí obětovat alespoň část svého času podniku s nejistým výsledkem zvaným politika. Neptejte se a nehledejte, co z politiky vyrazíte ve svůj prospěch, nabídněte svoji práci a znalosti veřejné sféře, která to zoufale potřebuje.

Naše země stojí na rozcestí. Kvantitativní nástroje růstu a prosperity  se blíží svým horním limitám. Naše nádherné město je na rozcestí. Politická reprezentace, která řídí město bezmála dvě desetiletí, je unavena, její inovační potenciál a energie je vyčerpána. Nelze od ní očekávat nové nápady a změnu stylu správy města. Je zmítána vnitřními spory a stává se obětí zákulisních her ekonomických lobby, které společnost ocejchovala  pejorativní nálepkou kmotrů. Nejen na pražské politické scéně  se pohybuje příliš mnoho lidí, kteří ve své neznalosti nazývají demokracií to, co je zčásti jen obyčejná zlodějina. Veřejná správa města a řady jeho částí stagnuje či dokonce upadá. Velké semeniště problémů naší země  je generováno proto,  že se prakticky hroutí množina rutin, které zahrnujeme do kategorie tzv. etické infrastruktury společnosti. Asi vám nemusím zdůrazňovat, že pražská politická reprezentace soutěží v této krizi s dalšími městy o nechvalný primát.

 

Pokud mně dáte pro následující období důvěru,  chci se  soustředit na odstraňování slabých míst  naší organizace. Z tohoto pohledu považuji za nutné:

 

  1. výrazně posílit komunikaci mezi všemi stupni vedení organizace a mezi členskou základnou. Zasedání krajského a regionálních výborů neslouží pro to, aby si jejich účastníci ponechávali informace a pokyny pro sebe, ale aby s nimi dále aktivně pracovali ve prospěch budoucího úspěchu. Totéž platí i pro všechny odborné a expertní skupiny na všech úrovních.
  2. ustavení pracovní skupiny předsedů zastupitelských klubů s cílem sjednocení politiky na celém území města.
  3. intenzivně pracovat se starosty městských částí a koordinovat jejich politiku s klubem ZHMP.
  4. realizovat  projekty, které povedou k tomu, že naši zájemci o věřejnou sféru budou schopni provádět politiku s konkrétním obsahem, nikoli prostou technogii moci. Na pražské politické scéně chybí osobnosti s vizemi, které budou následně naplňovat dílčími kroky. U zásadních  směrů a dlouhodobých orientací města není nic horšího, než improvizace, provázená prostou aplikací technologie moci. Proto počítám zejména se systematickou prací s odbornými komisemi. Některé fungují dobře, některé slabě, jiné vůbec. Nemůžeme skončit u jejich prostého ustavení s vizí toho, že za tři roky slepí příslušnou část volebního programu. Musí se zabývat jak dlouhodobými vizemi, tak i návrhy na řešení aktuálních dílčích podnětů. S tím souvisí i veřejná prezentace jejich názorů a výsledků.
  5. posílení kvality členské základny. Sem  zahrnuji projekty  na vyhledávání talentů a práci s nimi. Naše politická konkurence prochází krizí z důvodů absence talentů, či dokonce jejich záměrného potlačování. Následky  těchto parazitních trendů je vidět doslova na každém kroku. U vyspělých světových firem se vedle i nám dobře známého  finančního auditu  začíná používat i tzv. audit etický.  Etický audit bývá součástí auditu sociálního a především hodnotí etický program v organizaci a prověřuje etické standardy. Přemýšlejme o aplikaci alespoň některých těchto, v našich končinách neznámých, postupech. I v našich řadách jsou jedinci, co si spletli politickou stranu. Věci v naší zemi zašly příliš daleko na to, abychom i my se zařadili do šiku s provařenými kmotry, lobbyisty , politickými šmelináři a korupčníky.
  6. Politika je postavena nejen na viditelných individualitách, ale nemalý význam mají týmy, které za nimi stojí. Politika je zejména o týmové práci. Zde za důležité považuji projekty, které naučí  širokou členskou základnu   činnosti, která se nazývá politické řemeslo. Při absolvování řady nedávných regionálních sněmů jsem byl svědkem toho, že u řady členů není dosud povědomí o základních politických rutinách. To je zdrojem nejen zbytečných sporů, ale i hrozbou pro stabilní fungování  organizace.

 

 

Nebude úspěchu naší krajské organizace,  pokud se za  předsedou neseřadí a nebude s ním fungovat zdatný tým. S tím se vypořádal v jiné souvislosti  už Seneca Mladší: MALUS MILES,QUI IMPERATOREM SUUM GEMENS SEQUITUR,

tedy: „Špatný voják, který svého velitele následuje s nářkem“. Proto si vás dovoluji poprosit, aby vaše případná důvěra ve mně byla spojena s důvěrou v tým, který mi zvolíte  do nejužšího vedení. Je třeba  sestavit předsednictvo na práci, nikoli změť kariéristů, kteří se drápou po svojí  ferratě na politický olymp. Prosím, aby ve vedení organizace byl Daniel Korte, který v roce 2009 zakládal  naši krajskou organizaci,  kterému v uplynulém období připadla  nepopulární starost o personální záležitosti. V užším vedení by neměl chybět  předseda klubu zastupitelů hlavního města Prahy, alespoň jeden ze zástupců starostů velkých městských částí, kde již můžete hodnotit jejich první kroky na jimi řízených radnicích, dále lidé z vedení některých regionů, kteří ve své práci již mají   pozitivní výsledky. Nemusím snad připomínat, že  předsednictvo by nemělo být záležitostí  mužské části populace. Prosím, většina z vás  je informována o  situaci v jednotlivých  regionech. Proto se spíš při zvažování své podpory ohlédněte směrem k tomu, co uchazeči dokázali, než co slibují. Prosím, pokud mně dáte svoji důvěru, neposílejte mně  do předsednictva černé pasažéry. Ve výsledku na to doplatíme všichni. Předsednictvo musí pracovat pro váš budoucí úspěch, nikoli pro naplnění svých osobních ambicí.

František Laudát
poslanec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme