Projekt „Musíme to zastavit“ propojuje dobrovolníky i v Praze

1. 4. 2020

TOP 09 spustila projekt „Musíme to zastavit“, který propojuje dobrovolníky z celé republiky. Češi už ukázali, že si dokážou poradit sami. Celá republika šila roušky a ochranné pomůcky si vyráběla svépomocí. Web projektu je „mostem“, který spojuje dobrovolníky i v našem kraji s lidmi, kteří pomoc potřebují. Vzhledem k tomu, že nejohroženější skupinou koronavirovou pandemií jsou senioři, mohou teď dobrovolníci nabízet svou pomoc hlavně jim.

„Již téměř měsíc můžeme sledovat nebývalou vlnu solidarity, neuvěřitelné příběhy lidí a úsilí všech dobrovolníků, kteří v nastalé situaci pomáhají. Jsem rád, že od samého počátku se do pomoci zapojili i naši starostové, radní a zastupitelé po celé Praze. Aby se pomoc dostala k těm, kteří ji potřebují, spustili jsme projekt, který chce dobrovolníky propojit a který každému potřebnému ukáže, že není sám,“ říká předseda TOP 09 Praha Jiří Pospíšil.

TOP 09 proto spustila web www.musimetozastavit.cz, který propojuje dobrovolníky s lidmi, kteří naopak pomoc hledají. Interaktivní mapa na webu ukazuje, kde zrovna je pomoc potřeba i kde ji naopak dobrovolníci nabízí. Díky mapě se tak například dozvíte, že po celé Praze byla zřízena řada sběrných míst, kam mohou dobrovolníci nosit své ručně šité látkové roušky. Ty jsou následně distribuovány seniorům a dalším, kteří je nyní nejvíce potřebují. Například starosta Prahy – Libuš Jiří Koubek díky vyhlášené výzvě získal za necelý týden přes 900 bavlněných roušek pro všechny seniory z Libuše a Písnice, které následně společně s dalšími dobrovolníky distribuoval k potřebným až domů.

Na některých městských částech vedle toho vznikla navíc odběrná místa pro výdej dezinfekce a dalších hygienických potřeb.

„Přes dva tisíce lidí má účinnou desinfekci na ruce díky rozdávání ze zásob MČ Praha 14. Vydané množství stačí každému minimálně na týden, spíše déle. Nyní jednáme o dalších dodávkách, které budou pravděpodobně k dispozici v průběhu tohoto týdne. Do té doby držíme zásoby jen pro lékaře, školku a provoz úřadu,“ říká starosta Prahy 14 Radek Vondra, který společně s radní Irenou Kolmanovou dezinfekci rozdával. Ze svých zásob rozdává občanům dezinfekci také například Praha 3 a brzy ji nabídne i Praha 2. Odběrná místa průběžně aktualizujeme na webu www.musimetozastavit.cz.

Některé městské části zřídily infolinky pro pomoc seniorům, kteří například potřebují pomoci s nákupem, odnosem odpadků, dovozem léků nebo dokonce obědů.

„Zdejší základní škola nám nabídla, že znovu rozjedou školní jídelnu a za poměrně nízkou cenu jsou schopni připravit porce, které budeme dále distribuovat seniorům a hendikepovaným. Díky solidaritě místní autoškoly, která obědy rozváží, se nám podařilo cenu udržet opravdu jen na výrobních nákladech za potraviny,“ říká starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Téměř všechny městské části v Praze pomáhají také podnikatelům. Po vzoru pražského magistrátu posouvají splatnosti nájmů, nebo ruší valorizaci nájmů pro rok 2020.

„Navrhl jsem odložení splátek nájemného pro zasažené podnikatele, a to po dobu trvání karenčních opatření v souvislosti se šířením koronaviru. Jednoznačně chceme předejít tomu, aby živnostníci v hlavním městě krachovali a museli své provozy zavírat. Zrušili jsme proto také valorizaci nájemného pro celý letošní rok,“ uzavírá radní HMP Jan Chabr.

Jaké městské části odpouští nájemné pro podnikatele a kde všude mohou potřební hledat další pomoc najdete v naší interaktivní mapě na webu www.musimetozastavit.cz.

Petr Pelc, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme