Prohlášení klubu zastupitelů TOP 09 Praha 7: Radnice Prahy 7 uvádí nesprávné informace o skutečných nákladech na sídlo radnice

2. 9. 2012

Radnice Prahy 7 uvádí nesprávné informace o skutečných nákladech na sídlo radnice. Znalecký posudek potvrdil, že Mercurie bude o půl miliardy dražší.

Praha (31. srpna 2012) – Starosta Prahy 7 Marek Ječmének u projektu sídla radnice zřejmě zamlčuje zásadní informace. Ty přitom mohou mít zásadní vliv na budoucí závazky městské části. Znalecký posudek vyžádaný opoziční TOP09 potvrdil obavu, že případným souhlasem s nabídkou společnosti Baram Invest (nabízela v červnu budovu Mercurie), by radnice vedle úhrady za převzetí budovy zaplatila navíc přes půl miliardy korun za rekonstrukci. Tuto skutečnost však starosta Marek Ječmének před ostatními zastupiteli zamlčel.

Další náklady, o kterých se v červnu při projednávání nabídky společnosti Baram Invest zastupitelstvem Prahy 7 vedení radnice nezmínilo, dosahují výše kolem 500 miliónů korun. Potvrzuje to znalecký posudek, který si vyžádala opoziční TOP09 od renomované společnosti Obermeyer ve spolupráci se soudním znalcem v oboru stavebnictví a projektoví Ing. Ladislavem Bukovským. „Vedení radnice v čele se starostou Markem Ječménkem zamlčuje klíčová fakta, která mohou mít zásadní dopad na budoucí rozpočty městské části,“ říká místopředseda zastupitelského klubu TOP09 Petr Kubíček. A doplňuje: „Máme dvě možná vysvětlení. Buď starosta spravuje svěřený majetek nehospodárně, nebo účelovost nabídky ze strany Baram Invest nechápe a pak nemá ve své funkci co dělat“.

Administrativní budovu Mercurie nabídla za podivných okolností těsně před dubnovým jednáním zastupitelstva neznámá společnost Baram Invest. Jde o stejnou budovu, která byla nabízena městské části na počátku letošního roku za 845 miliónů korun skutečným vlastníkem, společností Argentinská 38. Nabídka Baram Invest byla za 390 miliónů korun s platností do 20. června 2012 (shodou okolností stejný den, kdy jednalo červnové zastupitelstvo MČ Praha 7). Nabídka na stejnou budovu se tak během několika týdnů snížila o půl miliardy korun.

TOP09 tehdy označila uvedené kalkulace a okolnosti změny nabídek za zavádějící a podezřelé. A ještě před jakýmkoliv závazným rozhodnutím požadovala opoziční TOP09 provedení důkladné technické a právní kontroly budovy. S tímto požadavkem se obrátila na skutečného majitele objektu a informovala o něm i starostu Marka Ječménka (ODS).

Po dvou měsících vyšlo ze znaleckého posudku najevo, že šlo o účelovou nabídku, která měla skutečnou cenu za nové sídlo radnice podhodnotit. „Cena 390 miliónů korun byla na první pohled velmi lákavá. Měla podle našeho názoru vytvořit dojem o zcela bezkonkurenční nabídce, která měla zastupitele přesvědčit o souhlasu. Ovšem starosta Ječmének a celé vedení radnice do nabídky nezapočítalo náklady spojené s rekonstrukcí budovy,“ říká Petr Kubíček.

Podle znaleckého posudku by rekonstrukce budovy Mercurie přišla radnici na dalších zhruba 500 miliónů korun. Radnice by tak za stěhování do Mercurie zaplatila téměř miliardu korun. „To je mnohem více, než byly ostatní nabídky v původním poptávkovém řízení radnice,“ doplňuje Richard Lehmann. Náklady na rekonstrukci zahrnuje znalecký posudek vytvořený renomovanou společností Obermeyer, která jej připravovala se soudním znalcem v oboru stavebnictví a projektování Ing. Ladislavem Bukovským.

TOP09 otevře téma kolem závěrů znaleckého posudku na pondělním zastupitelstvu. Je také otázkou, zda starosta Marek Ječmének na zastupitelstvu nepřijde s nějakým dalším překvapením či jinou „výhodnou investicí“ pro Prahu 7.

Klub zastupitelů TOP 09 Praha 7