Pražský magistrát připravil zákon, kterým posiluje pravomoci obcí při omezování prostituce

11. 3. 2013

Magistrát hlavního města Prahy přichází s komplexní úpravou zákona o regulaci prostituce na území celé republiky. Dosud měly obce v boji proti veřejným domům jen velmi malé pravomoci a prostituci provozovanou v soukromých objektech mohly eliminovat pouze nepřímo prostřednictvím vyhlášky na ochranu veřejného pořádku a mravnosti. Nový zákon má oddělit legální prostituci, která bude regulovaným podnikáním dle tohoto návrhu, od prostituce nelegální, přičemž omezí negativní jevy a problémy, které s prostitucí souvisí.

Zákonnou úpravu připravovala pracovní skupina pod vedením radního pro legislativu Lukáše Manharta (TOP 09) necelý rok. Nyní bude návrh zákona předložen ke schválení Radě a Zastupitelstvu hlavního města. Následně pak bude postoupen do Poslanecké sněmovny.

Zákon chce chránit zejména zdraví osob provozujících prostituci a klientů. Objekty ochrany jsou dále mravnost, veřejný pořádek, bezpečnost a nerušený výkon práva na bydlení. Dále je cílem návrhu minimalizovat počet osob, které jsou k prostituci nuceny násilím, zakázat vykonávat prostituci osobám mladším 18 let a stanovit podmínky, za nichž bude možné prostituci provozovat, tedy vykonávat a nabízet.

„Obce a města, která jsou bezprostředně konfrontována s prostitucí, ji v dnešní době mohou regulovat pouze na veřejných prostranstvích. Zmíněný zákon jim má umožnit regulovat ji mimo veřejná prostranství, tedy v zařízeních určených k provozování prostituce," vysvětlil radní Manhart.

„Prostituce tu byla, je a bude, jejím přehlížením nic nezměníme. Zakázat něco, co neexistuje, ovšem nelze, proto musíme tento jev nejdříve uzákonit, jen tak nad ním získáme kontrolu. Díky tomu, že zákon prostituci v podstatě nezná, musíme nepohodlné provozovatele šikanovat prostřednictvím jiných zákonů, což oni pak využijí proti nám, jakmile to půjde,“ říká 1. náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Pravidelné zdravotní prohlídky osob provozujících prostituci mají omezit šíření chorob přenosných při provozování prostituce. Dále návrh zákona podle radního Manharta omezí trestnou a další protiprávní činnost, která s prostitucí souvisí. Jde například o obchodování s lidmi, ohrožování mravní výchovy mládeže, kuplířství a další. V souladu se zněním nového občanského zákoníku také upravuje ustanovení smlouvy o poskytování sexuálních služeb. Prostituci tak zavádí jako řádné podnikání s aspekty z tohoto faktu plynoucími, tedy s povinností platit zdravotní a sociální pojištění, daně a poplatky.

„Chci, aby obce mohly své obyvatele účinně chránit před negativními jevy, které s sebou prostitutce a veřejné domy přináší.  Centrum Prahy nesmí být lákadlem pro sexuchtivé turisty. Veřejné domy v blízkosti škol jsou pro nás naprosto nepřípustné,“ uzavírá problematiku Hudeček.

Mgr. Iva Vojtková