Pražská TOP 09 upozorňuje na další nevýhodný tendr

Pražské služby

31. 10. 2011

Dnes je poslední den pro podání nabídek do soutěže „Zajištění systému nakládání s komunálním odpadem na území hl.m. Prahy od roku 2012“.

Tak, jak jsme upozorňovali již letos v červnu, dochází k dalšímu nevýhodnému obchodu pro Prahu. Je velmi nepravděpodobné, že by soutěž mohl vyhrát někdo jiný než Pražské služby a.s.. V této společnosti má významný podíl finanční skupina Natland, která je spojována s kontroverzními osobami z pražského businessu. Je také zcela nepochopitelné, proč má odpovědný radní, první náměstek primátora Karel Březina tak velký zájem na uskutečnění tohoto obchodu, na který následně doplatí všichni Pražané.

Pražské služby (a jejich akcionáři) tak  totiž získají další ohromnou zakázku. Po loňské osmileté smlouvě na čištění a úklid pražských ulic za 9 mld., nyní budou mít desetiletou smlouvu na nakládání s odpadem za 13,2 mld.  Pražské služby v čele s generálním ředitelem  Patrikem  Romanem budou tak pouze organizovat subdodávky. Pražské služby a.s. totiž nedisponují dostatečným množstvím technických prostředků tak, aby byly schopny zajistit celý rozsah tendru a musí tedy podstatnou část výkonů nakupovat.

Správné řešení nakládání s odpady by přitom bylo:

1)      Ponechat likvidaci odpadů (spalování, ukládání atd.) plně v rukou Prahy. Soustředit se na maximální ekologičnost  a efektivnost  těchto činností.

 

2)      Svoz odpadů tendrovat po menších logických celcích tak , aby konkurence zajistila jejich maximální ekonomickou výhodnost. Že lze ekonomicky podnikat v této oblasti i s ročními smlouvami a v menších celcích na magistrátu moc dobře vědí – každoročně vypisují totiž tendry na sběrné dvory.

 

Tento nesmyslný desetiletý tendr ukazuje naprostou neschopnost současné koalice odolávat tlaku pražských kmotrů. I přes mediální snahu primátora ukazovat opak.

 

Ing. Pavel Richter

místopředseda Klubu zastupitelů TOP 09

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme