Pražská TOP 09 si připomněla Den památky obětí komunistického režimu

28. 6. 2018

Politici TOP 09 Praha uctili na náměstí Hrdinů památku obětí bývalého režimu. Předseda pražské TOP 09 Jakub Lepš a místopředseda Michal Hroza položením květin vzpomněli na lidi popravené v politickém procesu před 68 lety. Zemřela při něm i jediná žena, kterou režim popravil v rámci těchto soudních řízení, politička Milada Horáková. Díky svojí neústupnosti během vykonstruovaného procesu se Horáková stala symbolem odporu proti totalitě.

„Pro mě je tento den hlavně připomínkou obrovské odvahy, se kterou Milada Horáková čelila nejdříve fašistickému a následně komunistickému režimu. Její osud je pro nás inspirací k tomu, abychom se svým každodenním konáním snažili dávat svým životům smysl, řekl předseda TOP 09 Praha Jakub Lepš.

Smutné výročí se navíc shoduje s termínem jmenování nové vlády s podporou komunistů. „Jmenování vlády s komunistickou podporou ve sněmovně ve výroční den kruté justiční vraždy Milady Horákové v sobě má děsivou symboliku,“ upozornil místopředseda TOP 09 Praha Michal Hroza.

Už tradiční pietní akce na pražské Kampě se konala v osm hodin večer. Zúčastnil se jí i předseda strany a kandidát na primátora v podzimních volbách Jiří Pospíšil. Výročí si připomněli i představitelé pražské TOP 09 v jednotlivých městských částech – na Praze 1, 3, 5, 6, 8, 10 a 14. Další vzpomínková setkání se konala ve městech po celé zemi – například v Brně, Plzni, Kolíně, Berouně, Liberci a dalších.

Petr Kučera, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme