Pražská TOP 09 nesouhlasí s provizorním umístěním Slovanské epopeje ve Veletržním paláci

31. 10. 2011

Na čtvrtečním zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy bude projednáván materiál, který předkládá TOP 09 ve věci provizorního umístění Muchovy Slovanské epopeje v Praze.

TOP 09 s tímto řešením nesouhlasí z následujících důvodů:

  • Záležitost umístění Slovanské epopeje v Praze je opakovaně projednávána ZHMP již od roku 1994. Za celých 17 let se však pro Epopej v Praze zatím nenašlo vhodné permanentní umístění a ani poslední zprávy o možnosti využití Fantovy budovy Hlavního nádraží v Praze zatím nemají jakýkoliv reálný podtext.
  • Provizorní umístění ve Veletržním paláci je nedůstojným řešením pro Prahu i pro dílo Alfonse Muchy a svědčí o nízké míře zájmu Prahy o tuto problematiku, který se materializuje vesměs pouze verbálními projevy ale nikoliv úsilím o reálné a systémové řešení.
  • Mikroklimatické poměry v objektu zámku Moravský Krumlov jsou pro Epopej podstatně příznivější než poměry ve Veletržním paláci. Z podstaty provizorního řešení rovněž vyplývá potřeba opakované manipulace s obrazy, které by zřejmě měly být následně stěhovány do permanentního umístění a každá manipulace s nimi vytváří potenciální hrozbu jejich ohrožení a poškození.
  • Provizorní instalace a následné stěhování do dosud neznámého místa permanentního umístění si vyžádá náklady odhadované až na 50 mil.Kč. Podle soudu TOP 09 se jedná o prostředky vynaložené zcela zbytečně.

 

S ohledem na racionální nakládání prostředky hl. m. Prahy, na maximální prevenci možného poškození monumentálního díla Alfonse Muchy, které by mohlo utrpět jak opakovaným stěhováním, tak umístěním ve Veletržním paláci, a především ve víře v potřebu důstojného přístupu hl. m Prahy k řešení záležitosti Slovanské epopeje bude TOP 09 navrhovat Epopej ponechat v Moravském Krumlově do zajištění permanentních prostor pro její umístění v Praze.

 

Ing. Václav Novotný

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme