Praha odmítá prodlužení nájmu Škodova paláce a na majitele podá žalobu

5. 2. 2013

Magistrát hlavního města Prahy dostal po sérii jednání se společností COPA Retail, k. s. nabídku na snížení ceny nájmu ve Škodově paláci, a to o 35 procent. Na první pohled výhodná nabídka je ale podmíněna prodloužením nájemní smlouvy o dalších patnáct let. Současná nájemní smlouva z roku 2006 je přitom uzavřená na nestandardních dvacet let. Ročně dnes město platí za nevyhovující prostory bez klimatizace a garáží zhruba 200 milionů korun, tedy skoro 1.000 Kč za metr čtverečný. Radní hlavního města Prahy, včetně pana primátora, již deklarovali značnou nespokojenost s podmínkami této nájemní smlouvy. 

„Mám pocit, že si z nás dělá pronajímatel legraci. Smlouvu, která je už tak pro město extrémně nepříznivá, chtějí udělat ještě více nevýhodnou. Pod něco takového se s klidným svědomím nemohu nikdy podepsat,“ říká náměstek primátora Pavel Richter (TOP 09). 

Náměstek navrhne, aby město na nabídku nepřistoupilo, protože ji nelze vnímat jako ústupek pronajímatele, ale pouze jako výměnný obchod, kdy snížení nájmu o 35 procent nájemného je za prodloužení doby nájmu o dalších 15 let. Navíc i s ohledem na inflační doložku se za 5 až 10 let může nájemné vrátit zpět do současné výše. 

Magistrát naopak přechází do ofenzívy. „Na pronajímatele podáme žalobu. Není možné, aby magistrát platil dnes již více jak dvojnásobek tržní ceny nájmu v této lokalitě. Částka, kterou platíme za Škodův palác, je přinejmenším nemravná,“ doplňuje Richter. Náměstek vychází i z právního stanoviska zpracovaného pro HLMP, z něhož vyplývá, že cena nájemného byla sjednána v rozporu se zákonem o cenách. Nepřiměřenost výše nájmu byla potvrzena i ve znaleckých posudcích. 

 „Za Pavla Béma udělala radnice »majstrštyk«. Nejprve v roce 2002 odmítla Škodův palác koupit za cca 1,5 mld. Kč v rámci předkupního práva státu k památkovým objektům, aby si ten samý objekt o několik let později pronajala na 20 let za 4 mld. Kč,“ uzavírá Richter. ČEZ pak prodal 18. 6. 2004 Škodův palác za 850 mil. Kč spol. COPA Retail, s.r.o. patřící tehdy podnikateli Sebastianu Pawlowskemu. 

V roce 2005 Praha vyhlásila výběrové řízení na „Alokaci pracovišť MHMP“, jehož podmínky splnil jediný účastník – spol. COPA Retail, s.r.o. Koncem ledna roku 2006 obě strany podepsaly nájemní smlouvu na 20 let v celkové hodnotě 4 mld. Kč plus inflace. V roce 2007 je společnost COPA Retail, s.r.o. dále obratem předprodávána, transformuje se na tzv. komanditní společnost a její konečná vlastnická struktura se stává nepřehlednou. Z jejich účetních výkazů založených u rejstříkového soudu dále i vyplývá, že díky této struktuře optimalizuje svoji daňovou povinnost a ze zatím uhrazených částek na nájmu jí nevznikla povinnost odvést ani 1,- Kč na dani z příjmu do státního rozpočtu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme