Praha nedopadne jako Neapol. Magistrát chce mít svoz odpadu plně ve svých rukách

7. 11. 2012

Je tomu skoro dva roky, co se italská Neapol topila v odpadcích. Aby tato situace v Praze nikdy nenastala, chce metropole založit vlastní společnost na svoz odpadu a oprostit se tím od společnosti Soranus ze skupiny Natland Group, která má ve společnosti Pražské služby, a.s. nezanedbatelný podíl. „Na konci letošního roku nám vyprší smlouva na svoz odpadu s Pražskými službami a jediný způsob, jak odvrátit hrozbu neapolského scénáře, je založit společnost, ve které bude mít město 100 % akcií. Nemuseli bychom pak vypisovat zdlouhavé výběrové řízení na svoz odpadu v příštím roce,“ uvádí předseda Výboru pro hospodářskou politiku Jan Vašíček (TOP 09). 

Právě Vašíček si nechal zpracovat analýzu, ze které vyplývá, že jedinou šancí, jak zachovat svoz odpadu Praze, je od Pražských služeb odkoupit divizi svozu odpadu nebo koupit Pražské služby od minoritních akcionářů celé. Hlavní podmínkou pro zadání veřejné soutěže je totiž výluční vlastnictví daného podniku. I kdyby tedy měla Praha v Pražských službách podíl 99,9 procenta, nemohla by si zakázku nechat „in-house“ a musela by uspořádat veřejnou soutěž. „Do budoucna počítáme s tím, že nově založená společnost by si nechala pouze logistické centrum a pohotovostní jednotku strojů. Na všechny svozové trasy budou vypsány minitendry, které v konečném důsledku významně sníží dnešní cenu. Pražané by tak za svoz odpadu mohli v budoucnu platit méně,“ upřesňuje Vašíček s tím, že finální cenu celé transakce určí znalecký posudek.

Tento čtvrtek bude návrh na založení nové akciové firmy, která by měla do budoucna řídit svoz odpadu, projednán na jednání hospodářského výboru. „Po projednání ve výboru chceme, co nejrychleji s naší vizí oslovit koaličního partnera, aby už nic nebránilo firmu založit,“ doplňuje Vašíček.

 „Jako hlavní přínosy pro Prahu vidím nižší transakční náklady a oproštění těchto strategických služeb od společnosti Natland. Tím pádem i í vypořádání se s další relikvií Bémovy éry,“ uzavírá Tomáš Hudeček (TOP 09), 1. náměstek primátora. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme