Praha kandiduje na Evropské hlavní město sportu 2016

8. 4. 2014

Už za dva roky by se Praha mohla stát Evropským hlavním městem sportu. Kandidaturu město poslalo do Bruselu už loni v listopadu, včera se zástupci hlavního města zavázali, že budou podporovat sport na všech úrovních. 

„Chceme Prahu představit jako město, které je vstřícné ke sportovním aktivitám všeho druhu, a přilákat k nim celou veřejnost – od dětí po seniory včetně lidí s handicapem,“ uvedl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). 

Zástupci hlavního města proto podepsali jako součást kandidatury na Evropské hlavní město sportu memorandum, které potvrzuje podporu sportu na všech úrovních. Delegace z Bruselu, která bude metropoli hodnotit, se chystá navštívit Prahu v květnu a má v plánu prohlédnout si pražská sportoviště i město samotné. 

„Hodnotící komisi zajímá sportovní infrastruktura města, sportovní projekty, počet klubů, asociací nebo například podíl sportujících oproti celkové populaci,“ popsal radní pro oblast legislativy, transparentní veřejné správy a sportu Lukáš Manhart. 

Titul Evropské hlavní město sportu uděluje od roku 2001 asociace ACES (European Capitals of Sport Association). Každoročně je vybírá z členských států Evropské unie. Letošní ocenění patří britskému Cardiffu a pro rok 2015 bude hlavním městem sportu severoitalský Turín. Pokud by Praha se svou kandidaturou uspěla, mohla by se zařadit na úroveň Madridu, Stockholmu či Milána, které už toto ocenění v minulosti získaly. 

8.4.2014    Mladá fronta DNES    str. 01    Praha

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme