Praha již nemá kostlivce ve skříni změn územního plánu

14. 3. 2013

První náměstek primátora a radní pro územní rozvoj Tomáš Hudeček (TOP 09) během posledního roku předložil zastupitelstvu k neschválení či schválení téměř dvě stovky změn územního plánu (ÚP). Většinu z nich tvořily přerušené změny, které současné vedení radnice zdědilo po svých předchůdcích. Mezi tyto kostlivce patřily i změny tak významných lokalit jako je například bývalé nádraží Bubny nebo okolí Smíchovského nádraží.

V době změn v čele města v listopadu roku 2011 a vzniku koalice TOP 09 a ODS leželo „v šuplíku“ na magistrátu zhruba 180 přerušených změn územního plánu. Některé z nich čekaly na posouzení od roku 2001. Předchozí politická garnitura se tak v této gesci chovala velmi nezodpovědně vůči žadatelům o změny i vůči městu samotnému. "Přerušování změn nahrává korupčním praktikám a podrývá důvěru veřejnosti v územní plán. Proč některé změny čekaly mnoho let na vypořádání a nyní to najednou jde? Myslím, že na odpověď přijde každý sám," uvedl Hudeček s tím, že řada z těchto nevypořádaných změn ÚP zastupitelstvu ani předložena nebyla a změny tak zůstaly ležet někde na půli cesty. „Na magistrátu se pro takový stav údajně používal obrat, že investor ještě nepřišel do těch správných dveří,“ komentoval dosavadní stav radní pro rozvoj města.

Předložením několika posledních přerušených návrhů budou veškeré změny k platnému územnímu plánu v procesu posouzení. „Několik málo změn - v řádu jednotek – ještě zůstalo přerušeno, avšak vždy bylo toto rozhodnutí objektivně závislé na vnějších okolnostech, například změna ÚP v Lysolajích čekající na paralelní dráhu letiště Václava Havla,“ dodal radní a znovu připomněl, že o změnách ÚP mohou rozhodnout pouze zastupitelé, kam musí úřad prostřednictvím radního veškeré změny i podněty (žádosti) na změny předložit. Ani radní, ani městské části, ani magistrát či státní správa změny nemohou přerušit či odložit. Jediné rozhodující slovo má vždy jen Zastupitelstvo hlavního města Prahy (ZHMP). 

Proces pořizování změn ÚP

Přestože je tedy povinností radního předložit všechny žádosti o změny ÚP zastupitelstvu, byl radní Hudeček za tento postup některými politickými oponenty v médiích kritizován. "Nejsem si jist, zda se jednalo o pouhé politické bojůvky nebo dotyční opravdu nechápou, k čemu slouží proces změn ÚP. Snad s ním mají z minulosti takovou zkušenost, že se jednalo jen o formalizování zákulisních dohod a proto přesahuje řádný proces jejich představivosti. Mimo jiné i pro ně jsem si dovolil sestavit sedmero nejčastějších otázek ke změnám územního plánu ÚP, ke kterým nabízím přehledné odpovědi,“ dodal radní. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme