Praha aktivně připravuje spuštění nového finančního nástroje JESSICA

22. 2. 2013

Smyslem finančního nástroje s názvem JESSICA je zvýšit přitažlivost metropole pro občany, podnikatele, investory i návštěvníky, a to poskytováním výhodných úvěrů určených zejména pro financování projektů revitalizace městského prostoru. Finanční nástroj je především zaměřen na revitalizaci brownfields a na obnovu nevyužívaných, historicky cenných objektů, což ve svém důsledku povede ke zlepšení podmínek na území Prahy. Pro tento nástroj Praha vyčlenila více než 300 mil. Kč.

Magistrát hlavního města Prahy nyní velmi intenzivně pracuje na podpůrných aktivitách, které jsou nezbytné pro rychlé a efektivní spuštění tohoto finančního nástroje po oficiálním schválení ze strany Evropské komise.

Aby bylo zavedení nástroje úspěšné, přistoupila Praha k přípravě a realizaci ucelené komunikační strategie, která je zaměřena především na tři cílové skupiny (veřejnost, potencionální žadatelé o úvěr a uchazeči o správu fondu rozvoje města). Komunikační aktivity mají zejména podpořit zájem potenciálních příjemců zvýhodněných úvěrů a tím zvýšit pravděpodobnost jejich úspěchu. Konkrétními komunikačními aktivitami jsou např. tiskové zprávy a konference, pořádání seminářů, přímé oslovení potenciálních příjemců formou dopisů, zveřejňování aktuálních informací na webových stránkách www.oppk.cz a další.

„Na konci ledna proběhl jeden z prvních informačníh seminářů pro pontencionální zájemce o úvěr. V současné době připravujeme další seminář, který se uskuteční v polovině března 2013 a bude zaměřen na problematiku týkající se výběru správce finančního nástroje,“ říká radní Eva Vorlíčková (TOP 09), která zodpovídá za agendu evropských fondů na pražském magistrátu.

Stěžejní aktivitou přípravné fáze je výběr správce Fondu rozvoje města, který bude identifikovat vhodné projekty, provádět jejich hodnocení, zajišťovat smluvní vztahy s realizátory projektů, nést zodpovědnost za čerpání finančních prostředků a vykonávat mnoho dalších významých úloh.

„Vzhledem k povaze činnosti správce Fondu rozvoje města a praxí v oblasti veřejných zakázek, bude vypsáno z důvodu zajištění transparentnosti a efektivnosti výběru otevřené výběrové řízení, jehož vyhlášení předpokládáme v dubnu letošního roku. K uzavření smlouvy s vítězným uchazečem by mělo dojít ještě v říjnu 2013,“ dodává radní Eva Vorlíčková.

V Praze 21. 2. 2013

_____________________________________________________

Ing. Eva Vorlíčková  – radní hl. m. Prahy (TOP 09)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme