Potěmkinova Lítačka, díl druhý

8. 3. 2016

Tzv. „Zjednodušená přepážka“ je software dodaný na základě licenční smlouvy od XT-Card, který měl navíc být předán již 31. 12. 2015. Licenční smlouva současně neumožnuje Praze žádné úpravy SW, nevlastní zdrojový kód, nemůže ho jinak užít bez souhlasu XT-Card. Současně je licence omezena na 100 stanic, a to jen na území hlavního města Prahy a Středočeského kraje, bez specifikace kolik by stálo případné rozšíření (nebude to náhodou třeba 100mil.)?

- XT-Card (XTC) a Operátor ICT (OICT) uzavřeli již v srpnu 2015 konzultační smlouvu, u které není zřejmé, co je jejím předmětem, a jaké bylo poskytnuto plnění.

- Vlastní licenční smlouvu pak uzavřel OICT 23. 10. 2016, kdy dílo – vývoj nového software - měl být dodán již 30. 10. 2015 v první etapě a 31. 12. 2015 měla být dodána druhá etapa.

- OICT se zavázal dodat celou řadu dokumentů, u nichž není zřejmé, zda má oprávnění takové dokumenty předat (neboť tyto dokumenty jsou ve skutečnosti chráněny licenčními smlouvami anebo patří hlavnímu městu Praha).

- Software je vyvíjen na zakázku, ale přestože jeho vývoj platí Praha, tak Praha nemá ani zdrojové kódy, ani žádné jiné oprávnění do systému zasahovat. Nejsou jasné náklady na jakékoli změny či rozšíření.

- Smlouvy s XTC nebyly v době jejich uzavření zveřejněny na stránkách OICT tak, jak ukládá rozhodnutí RHMP (15638 ze dne 3. 10. 2014), tudíž se jednalo o porušení vlastních předpisů – ostatně smlouvy nejsou stále zveřejněny.

- Výběr XTC je nejasný, protože se nekonalo poptávkové řízení s jinými subjekty, kterých je bezpochyby na trhu více, zejména pak na trhu EU.

Relevantní otázky:

- Na základě jakého procesu (dle Zadávání veřejné zakázky) byla vybrána společnost XT-Card? Které další společnosti byly osloveny?

- Proč bylo netransparentně jednáno od března 2015 pouze se společností XT-Card, natož uzavřena konzultační smlouva, a pak i nevýhodná licenční smlouva na software?

- Komu patří software dodaný společností XT-Card, a jak bude zajištěno, že náklady na jeho pořízení nepřekročí 1,5 miliónu uvedených ve smlouvě?

- Jaké plnění XT-Card poskytl dle konzultační smlouvy? Za kolik?

- Dodala společnost XT-Card software 30. 10. 2015 a 31. 12. 2015, jak je uvedeno ve smlouvě?

- Existuje nezávislá právní analýza o neporušení licenčních smluv postupem, který zvolil OICT včetně předání informací o současném systému XTC?

Závěrem:

Nemusíte mít právní vzdělání (a už vůbec ne pro oblast software), abyste z výše uvedeného cítili, že je zde něco „lehce“ netransparentního s nejasnou konečnou cenovkou. Jako opozičního zastupitele na pražském magistrátu mě opravdu neuspokojuje: „Neruš, makáme, prostě to zařídíme!“

První část: Potěmkinova Lítačka

Marek Doležal, TOP 09