Pospšil: Ukrajinské kultuře nejvíce pomůžeme vojensky

24. 10. 2022

Tento týden jsme se v Evropském parlamentu mimo jiné věnovali otázce, jak v době ruské agrese proti Ukrajině pomoci zachování ukrajinské kultury. Sám jsem prezentoval názor, že k tomu, aby přestalo ničení ukrajinské kultury, je nejdříve třeba co nejdříve vyhnat Rusy z Ukrajiny a k tomu je nezbytná naše evropská ekonomická a vojenská pomoc bránícím se Ukrajincům. Obecná teze tedy zní: chceme-li jako Evropa či Česká republika něco udělat pro ukrajinskou kulturu, musíme dál vojensky a ekonomicky podporovat Ukrajinu.

Azyl pro umělce

Mluvíme-li o konkrétní podpoře ukrajinské kultury v užším slova smyslu, vidím dvě základní oblasti, na které bychom se měli zaměřit. Zaprvé se jedná o podporu živé kultury. EU sice již aktivovala několik svých programů, které míří do této oblasti. Zatím na ně už byly uvolněny miliony euro, což ovšem podle mého názoru nejsou částky, které by byly dostatečné. EU by měla rozhodně na záchranu ukrajinského kulturního dědictví věnovat více finančních prostředků. U nás, ale i třeba v sousedním Polsku, dnes žije celá řada umělců či studentů uměleckých škol, kteří u nás našli dočasný azyl. Ti zde mohou dál umělecky tvořit i vystupovat, nebo se studiem připravovat na budoucí kariéru umělce. Pro živou kulturu zkrátka uděláme nejvíce právě prostřednictvím podpory ukrajinských umělců.

Kulturní Marshallův plán

Snad ještě důležitější problém vidím v tom, jak po válce, která bude, doufám, co možná nejkratší a skončí vítězstvím demokracie a svobody, a tedy vítězstvím Ukrajiny, přispět k tomu, aby maximum zničeného ukrajinského kulturního dědictví bylo obnoveno. Zachování památek a kulturních statků je totiž otázkou zachování identity celého ukrajinského národa. Proto tady budeme muset sehrát klíčovou roli. Budeme muset připravit jakousi obdobu Marshallova plánu pro ukrajinskou kulturu, umění, památky, muzea či galerie. Tam budeme muset investovat, protože to, co nás – Ukrajinu s Evropu – spojuje, je právě společné kulturní dědictví. Osobně proto doufám, že až válka skončí, budeme v této věci velmi aktivní a přispějeme jako Evropa k tomu, že poškozené památky budou opraveny a ty zničené obnoveny. Opak by totiž znamenal, že putinovský režim uspěl v jednom ze svých zvrácených cílů – útočit na ukrajinskou národní identitu a co možná nejvíce ji všemi prostředky oslabit.

Jak jsem ale zmínil v úvodu, než nastane obnova válečných škod na ukrajinském kulturním dědictví, musíme nejdříve maximálně pomoci k vojenské porážce putinovského agresora.

Komentář našeho předsedy a europoslance Jiřího Pospíšila pro info.cz 

Zdroj: https://www.info.cz/nazory/ukrajinske-kulture-nejvice-pomuzeme-vojensky

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme