Pospíšil: Věřím, že spolupráce s Tchaj-pejí nebude zatížena politickými klauzulemi jako u smlouvy s Pekingem

13. 1. 2020

Pondělní odpoledne se stalo významné pro vztahy mezi Tchaj-pejí a hlavním městem Prahou. Primátor Zdeněk Hřib a starosta Tchaj-peje Wen-je KO podepsali v Brožíkově sále Staroměstské radnice sesterskou smlouvu a několik memorand týkajících se spolupráce v mnoha oblastech – například kultury, ekonomiky, vzdělávání nebo turismu. Zároveň dojde i k prohloubení spolupráce v oblasti smart technologií. Byla uzavřena dohoda v oblasti ekonomické spolupráce mezi firmami MiTAC a Monet+.

Delegaci z Tchaj-peje přijal primátor hl. m. Prahy a další představitelé vedení metropole ve Staroměstské radnici. Při ceremoniálu pak byl povýšen vztah mezi oběma hlavními městy na úroveň sesterství. V něm se Praha i Tchaj-pej zavázaly ke spolupráci v oblastech podpory přátelských a mezilidských kontaktů, ekonomické a obchodní výměny, kultury, vzdělávání, vědy a výzkumu či zdravotnictví.

„Právě jsme podepsali sesterskou smlouvu z Tchaj-pejí. Věřím, že spolupráce bude přínosná a nebude zatížena politickými klauzulemi jako u smlouvy s Pekingem, která byla vypovězena. Tchaj-wan je několikanásobně větším investorem v České republice než Čínská lidová republika, navíc ctí principy svobody a demokracie,“ řekl předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. 

„Jsem přesvědčený, že prohloubení vztahů s Tchaj-pejí na úroveň sesterské smlouvy bude pro obě strany velmi přínosné. I přes nespornou geografickou vzdálenost nás totiž pojí sdílené demokratické hodnoty, úcta k základním lidským právům a kulturním svobodám, a  tak se můžeme od sebe mnohému naučit a vzájemně se inspirovat. Obě velkoměsta navíc ve svém regionu aspirují na to stát se lídry v oblasti smart city a inovací, kde vidím velký potenciál do budoucnosti,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib. 

Dále byla podepsána také tři memoranda. Ta se týkají spolupráce mezi zoologickými zahradami v Tchaj-peji a Praze, dále Prague City Tourism a Tchaj-pejí v oblasti turismu a výměny zkušeností v rámci chytrých technologií a městských inovačních projektů.

„Sesterské smlouvy by nikdy neměly být předmětem vydírání nebo výhružek. Jsem rád, že jsme se dneškem vrátili k jejich pravému účelu: otevřít bránu k novým možnostem, spojovat lidi a inspirovat se vzájemně tím, co dělá naše města moderními metropolemi příjemnými k žití,“ dodal na závěr předseda zastupitelského klubu Prahy Sobě Jan Čižinský.

Zdroj: MHMP

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme