Pospíšil: Spojené síly vyzývají koaliční partnery, aby neporušovali dohody

29. 6. 2020

Předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil vyzývá spolu s kolegy koaliční partnery, aby neporušovali dohody.

„Vyzývám s plnou vážností koaliční partnery, aby dodrželi koaliční smlouvu a podpořili projekt Dostupného družstevního bydlení paní radní Kordové Marvanové, k jehož realizaci se zavázala celá koalice v programovém prohlášení. Podpora projektu družstevního bydlení ze strany města je pro nás podporou dostupného bydlení pro střední třídu. Dnes je obtížné i pro zástupce střední třídy si v Praze pořídit vlastní bydlení. Praha proto musí pomáhat nejen těm nejpotřebnějším a nejchudším, ale dnes právě i zástupcům střední třídy. Proto je pro nás tento projekt mimořádně důležitý a mrzí nás, že ho prozatím naši koaliční partneři blokovali,“ vyslal dnes jménem celého klubu Spojených sil pro Prahu jeho předseda Jiří Pospíšil jasný vzkaz koaličním partnerům.

Projekt Dostupné družstevní bydlení je přitom od začátku jedním z hlavních politických cílů, jak Pražanům pomoci k vlastnímu bytu. Projekt Dostupné družstevní bydlení s účastí hlavního města Prahy je součástí bytové politiky Rady HMP, která se opírá o tři základní principy. Kromě vytváření podmínek pro rychlou výstavbu a pomoci sociálně nejslabším je její důležitou součástí pomoc středním příjmovým skupinám, aby si za pomoci města mohly zajistit cenově dostupnější bydlení, neboť je pořízení bytu pro ně v hl. m. Praze stále méně dosažitelné.

Klíčovým pro projekt Dostupné družstevní bydlení je institut práva stavby, který se v Čechách nepoužíval od začátku padesátých let, ale který je ve světě úspěšně využíván právě pro projekty podporované obcemi. Tento institut poskytuje družstvu výhodu v tom, že nemusí hned splácet cenu pozemku, a šetří tím náklady na samotnou výstavbu. Pro obce se jedná o výhodnou možnost strategického využití pozemku podle potřeb územního rozvoje.

Klub Spojených sil pro Prahu (TOP09 + STAN + KDU-ČSL) podporuje projekt radní Kordové Marvanové (STAN) Dostupné družstevní bydlení jako jedno z možných řešení vleklé bytové krize, se kterou se dlouhodobě potýká nejen metropole, ale též většina velkých českých měst. Bydlení formou družstva se jeví s ohledem na rostoucí ceny nemovitostí dostupnější, a to především pro střední příjmovou třídu. Podle dat statistiků lze nájmem družstevního bytu (a po splacení úvěru družstva jeho převodem do vlastnictví člena) při dnešních cenách nemovitostí ušetřit až pětinu. Proto se nelze divit, že v družstevním bytě dnes žije zhruba desetina českých domácností.

„Výhodnost družstevního bydlení pro občany ve srovnání s bydlením pořízeným na běžném komerčním trhu spočívá v nezanedbatelné úspoře za koupi pozemku. Náklady spojené s pořízením pozemku se díky zřízení práva stavby odsouvají až na fázi vypořádání, kde vznikne pro družstevníky dostatečný časový prostor, jak finančně podíl na pozemku vyřešit. Další velmi důležitou výhodou projektu Dostupného družstevního bydlení je fakt, že členové družstva nebudou zatíženi břemenem hypotéky a jejich náklady na bydlení mohou být až o třetinu nižší, než je tržní nájem v dané lokalitě,“ vysvětluje radní Kordová Marvanová a dodává: „Vstoupit do projektu Dostupného družstevního bydlení je výhodné i pro město. Na prvním místě to pro Prahu skýtá možnost rozšíření bytového fondu pod správou města, protože účast v družstvu zároveň dává Praze možnost získat z každého projektu třetinu bytů k dispozici např. pro ubytování zástupců profesí, které Praha potřebuje pro svůj chod (učitelé, zdravotníci, hasiči, strážníci apod.).

Projekt Dostupného družstevního bydlení s participací hl. m. Prahy má podporu i u odborných kruhů. Dokládají to například výsledky společného setkání vedení města se zástupci městských částí a odborníků, včetně zástupců bytových družstev, bank i developerů, které nedávno proběhlo v Rezidenci primátora.

Šárka Kuželová
tisková mluvčí klubu Spojené síly pro Prahu (TOP09 + STAN)

Osobnosti: Jiří Pospíšil