Pospíšil: Schválili jsme finanční program, který pomůže malým a středním podnikatelům

6. 4. 2020

Rada hlavního města schválila program Covid Praha. Ten má pomoci pražským podnikatelům zvládnout krizovou situaci, do které se dostali vyhlášením nouzového stavu. Celkem Praha uvolní prostředky ve výši půl miliardy korun. Do programu přislíbila přispět také vláda. Celkem by se tak v rámci programu mohla dostat k podnikatelům až jedna a půl miliardy.

Pražští radní schválili program Covid Praha. Ten by měl částečně pomoci pražským podnikatelům, kteří kvůli nouzovému stavu zažívají složité období. Program by měl fungovat stejně jako státní program Covid 2, který ale s pomocí pražským podnikům nepočítá. 

„Měníme účel využití evropských peněz, takže to musí schválit evropská komise, to schválení nemáme, bude to chvíli trvat. Nicméně tak jak byl konstruován program Covid 2, tak vláda k němu poskytla záruku, že v případě, že se to nepodaří protlačit přes evropskou komisi, tak peníze zaplatí vláda. My potřebujeme podobnou záruku, abychom mohli program spustit. Z mého pohledu je zásadní ta odpovědnost vlády za tato opatření,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Vedení Prahy ale upozorňuje, že program Covid Praha nepokryje reálné potřeby pražských podnikatelů. Mnohem výraznější pomoc by měl poskytnout až vládní program Covid 3, do kterého už bude začleněna také Praha a který by měl umožnit českým podnikům dostat se až k desítkám miliard.

Ekonomové odhadují, že pro pražské podnikatele bude třeba minimálně pěti miliard korun. Takže já chci využít tohoto místa, abych apeloval na vládu, na ministra Havlíčka, aby vláda dostála všech svých slibů. Bylo nám řečeno, že je připravován Covid 3, kde budou desítky miliard korun a kde budou začleněni i pražští podnikatelé, takže my dnes spouštíme první kamínek,“ dodává Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu), předseda zastupitelského klubu.

Finanční prostředky ve výši půl miliardy Praha přesune z programu Pól růstu, který je určen pro inovační projekty. Peníze ale budou Praze chybět, vedení Prahy bude žádat evropskou komisi o jeich zpětné proplacení. 

Zdroj: PrahaTV

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme