Pospíšil: Oslavy nového roku budou bez videomappingu. Praha musí šetřit!

24. 8. 2020

Pro oslavy příchodu roku 2021 hlavní město nebude organizovat novoroční videomapping, ani ohňostroj. Důvodem je hledání úspor v souvislosti s pandemií koronaviru a efektivnější využití finančních prostředků. Dalším důvodem je též nejistota v možných hygienických opatřeních při pořádání hromadných akcí. 

Pandemie koronaviru a s ní spojený propad městských příjmů si žádají hledání finančních úspor a účelné využívaní dostupných finančních zdrojů. Finanční prostředky plánované na slavnostní uvítání nového roku takovou úsporu představují, město je může využít k jiným účelům, které Praze a jejím obyvatelům pomohou s řešením ekonomických dopadů koronavirové krize.  

„Od pořádání ohňostrojů a pyrotechniky obecně ustupuje mnoho západoevropských metropolí. Příchod nového roku lze oslavit i jinými, sofistikovanějšími způsoby, které nebudou mít negativní vliv ani na životní prostředí, ani na zvířata v Praze, pro které je tento den často velmi stresující,“ řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Finanční prostředky mohou využity například k podpoře seniorů, podnikatelů, sociálně slabých a dalších skupin obyvatel nebo k podpoře turismu, služeb a dalších oblastí. V rámci usnesení Rady hl. m. Prahy číslo 1457 ze dne 13. 7. 2020 proto již hlavní město ze svého rozpočtu vyčlenilo více jak 613 milionů korun z běžných výdajů a další úspory bude hledat i nadále.

„Vždy jsem byl pro zákaz ohňostrojů, a to z důvodu negativního dopadu na zvířata, která žijí v Praze.  A to zvířata jak divoká, žijící v parcích a pražských náplavkách, ale i na domácí mazlíčky. Proto toto rozhodnutí vítám a jsem rád, že v době koronakrize se nebudou utrácet peníze za tuto formu zábavy,“ uvedl předseda klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.  

Tradiční součástí uvítání nového roku v hlavním městě byl novoroční ohňostroj. V posledních letech byl z mnoha stran, včetně části veřejnosti, vnímán jako nevhodný z hlediska dopadu na životní prostředí a také bezpečnosti, zejména pro zvířata žijící na území Prahy. Proto byl po zvážení možných alternativ za ohňostroj pro důstojné rozloučení s rokem 2019 a slavnostní přivítání roku 2020 zvolen videomapping.

Zdroj: MHMP

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme