Pospíšil: Legalizaci prostituce nepodpořím. Stát nemá vydělávat na eticky sporném podnikání

15. 6. 2020

Předseda TOP 09 Praha Jiří Pospíšil navrhne zastupitelům za TOP09, aby nepodpořili návrh na zrušení mezinárodní Úmluvy o potlačování obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob, čímž by došlo k legalizaci prostituce. Návrhem, aby Česko od Úmluvy odstoupilo, se bude ve čtvrtek zabývat zastupitelstvo hlavního města Prahy.

„Navrhnu našim zastupitelům, aby zrušení Úmluvy, respektive legalizaci prostituce, nepodpořili. Důvody pro to vidím hned dva. Důvod praktický a důvod etický,“ říká Jiří Pospíšil. 

„Ve světě se dosud nenašel úspěšný model, který by prostitutky a prostituty efektivně motivoval k dobrovolné registraci a odvádění daní. Musíme se tedy ptát, jaká by ta motivace měla být. Hrozba sankcí je dle mého názoru nedostačující,“ pokračuje Pospíšil. Legalizace by podle něj ve výsledku nepřinesla žádný benefit, do modelu by vstoupilo jen pár jedinců a větší část by se pohybovala v šedé ekonomice.

„Existuje zde navíc i etická rovina celého problému. Domnívám se, že stát nemá legalizovat a vydělávat na něčem, co je pro část společnosti eticky sporné,“ dodává Pospíšil.

Petr Pelc, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme