Pospíšil: Jednáme s Hospodářskou komorou, jak podpořit pražské podnikatele

31. 3. 2020

Aktuální peníze pro živnostníky, řešení svízelné situace v nájemních vztazích, nemožnost práce pro řemeslnou a jinou podnikatelskou sféru, stop veřejných zakázek a potřeba ustavit na úrovni hlavního města skupinu, která bude usilovat o hospodářské řešení dopadů epidemie Covid19 – to vše jsou hlavní témata pokračujících jednání mezi představiteli MHMP a Hospodářskou komorou hl. m Prahy. 

Hospodářská komora hl. m. Prahy (HKP) oslovila politické strany Magistrátu s prosbou rychlé pomoci drobným živnostníkům a řemeslníkům v nastalé složité situaci, způsobené současnou epidemií. Minulý týden se aktivně přihlásili zástupci TOP 09 a ODS se kterými HKP nastavila pravidelné týdenní brífingy.

Na dnešním jednání vznikla iniciativa vytvořit k řešení dopadů epidemie Pražský hospodářský krizový štáb. Měli by v něm být zástupci politického spektra MHMP, dále Pražská hospodářská komora, zástupci České bankovní asociace, ekonomové a další.  

Na následné tiskové konferenci Petr Michal, místopředseda představenstva HKP deklaroval, „že považujeme  za správné, aby byla v rámci podpory živnostenského podnikání realizována agenda, týkající se odpuštění nájmů, dále řešena nemožnost plnění závazků z veřejných zakázek a naopak urychlení režimu vypisování nových zakázek a dotačních titulů jako podporu investic v drobných stavebních, malířských, elektro a dalších pracích“.

Co v tuto chvíli řemeslníci potřebují akutně je rychlá finanční pomoc v řádech desítek tisíc korun. Program COVID2, který vyhlásila vláda ČR se netýká Prahy, proto pražská Komora podporuje iniciativu TOP 09 a ODS připravit rychle pro pražské podnikatele finanční program na bázi komerčních bank.

Jiří Pospíšil z TOP 09 konstatoval, „že epidemie bude mít kritický dopad i na terciární sektor“, proto již bylo rozhodnuto o odložení plateb nájmů v městských objektech a podle délky nouzového opatření se povedou diskuse i o jejich případném  odpouštění. Současně informoval o zahájených jednáních s bankovními institucemi. Podpořil také návrh Komory, „poskytnout rychlé peníze řemeslníkům“.

Tomáš Portlík z pražské ODS řekl, „že Město teď musí táhnout za jeden provaz“ a doplnil, že je třeba nejen teď hned podpořit drobný podnikatelský sektor, ale programovat i budoucnost, kdy epidemie skončí. Radní Hana  Kordová Marvanová doufá, že krizový štáb by mohl vzniknout už příští pondělí. Doplnila i současné praktické výstupy Magistrátu v podobě zrušení valorizace nájmů v městských objektech a výzvy městským firmám, aby podpořily drobné podnikatele zadáním vhodných prací i po dobu epidemie. 

Petr Michal závěrem řekl, že tyto dosavadní aktivity spolupráce pražské Komory a Magistrátu, ukazují vzorový způsob spolupráce veřejného a soukromého sektoru. 

Zdroj: HKP.cz

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme