30. 4. 2014

Dne 29.4.2014 v Pekingu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a jeho čínský protějšek Wang I. přijali prohlášení, ve kterém je mimo jiné:

Česká strana respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky, je si plně vědoma důležitosti a citlivosti otázky Tibetu, znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny i to, že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě.“

Dochází tedy evidentně k výměně obrany lidských práv v Číně za její peníze. Ministr zahraničí  toto podezření rozhodně popřel. Údajně nic za nic nevyměňuje! Jedním dechem ovšem ministr zahraničí dodává:

Obě strany hodlají posílit vzájemné investice, podnítit další růst obchodu, budou vybízet své firmy, aby v druhé zemi investovaly, a vynaloží úsilí pro vytvoření příznivých podmínek pro vzájemnou spolupráci.“ Bez konkretizace rozsahu a doby spolupráce.

Jednání pana ministra zahraničí je pro mne absolutně nepřijatelné, nejenom z důvodu nerespektování základních lidských práv Čínou, ale hlavně z důvodů událostí od roku 1950, které se udály v Tibetu. V  roce 1950 došlo k invazi čínských vojsk na území Tibetu, do roku 1959 rostl odpor proti čínské okupaci, načež se zvyšovala míra čínské represe, včetně ničení náboženských staveb a věznění mnichů a dalších odpůrců. V roce 1959 propuklo velké povstání ve Lhase. Čínské vojska povstání potlačili, přičemž jen v oblasti Lhasy zahynulo přibližně 80 tisíc Tibeťanů a další asi 80 uprchlo. V Tibetu přetrvává dodnes náboženský útlak, trvalé porušování lidských práv a ničení historických a náboženských památek. Více než šestina populace, cca 1,2 miliónu Tibeťanů, přišlo o život v důsledku čínské okupace. Součástí genocidy je i plánované přesídlování etnických Číňanů do Tibetu.

To jsou pro mě důvody, proč se s prohlášením, které Česká republika prostřednictvím svého ministra zahraničí učinila, nemůžu a nechci ztotožnit. Je neakceptovatelné, aby peníze měly přednost před životem, svobodou a důstojností. Nemluvě o tom, že Česká republika neobdržela žádné garance, že Čína doopravdy prohlášení o hospodářské spolupráci doopravdy dodrží a v jakém rozsahu. I kdybychom tyto garance obdrželi, pak je to příliš vysoká cena, kterou si žádný občan ČR nemůže dovolit zaplatit.   

Simeon Popov
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme