Politika není uzavřený svět

16. 6. 2016

Zítra budu mluvit na jedné konferenci o tématu zapojení mladých lidí a žen do politiky. Když chodím do škol, vždycky se studentů ptám, jestli je politika zajímá. Většinou se přihlásí dva tři lidé z dvaceti. Stačí se však zeptat trochu jinak - zajímá vás jestli bude zakázáno kouření v restauracích nebo jestli budete povinně maturovat z matematiky? - v ten okamžik už přikyvují všichni.

Největší skepse však panuje při otázce, zda můžeme jako jednotlivci něco ovlivnit. Nejen v politice, ale obecně, ve svém okolí. Ještě nikdy jsem od studentů neslyšela přesvědčení, že jejich hlas může něco změnit, že jejich snaha má smysl.

A přitom je to přesně naopak. Každý den ovlivňujeme své okolí víc, než si možná chceme připustit. Už takové maličkosti jako jestli po svém psovi uklízím nebo ne, jestli když jedu v tramvaji pustím sednout těhotnou ženu nebo staršího člověka, jestli se zajímám o dění v mém okolí a upozorním radnici, když vidím, že někde v okolí vyrůstá černá skládka apod. Od těchto maličkostí se posouváme dál k větším věcem a i rozhodnutí jít nebo nejít volit má samozřejmě dopad. Nad tím se obvykle rozproudí diskuse a snad se občas i trochu pozmění úhel pohledu, kterým se na věc dívají.

Snažím se těmto lidem na vlastním příkladu ukázat, že politika není nějaký vzdálený svět uzavřený sám pro sebe, že sice nemůžete naivně čekat, že napravíte všechno špatné, ale i ty drobnější změny můžete udělat, a že i ty mají (a mnohdy skutečně velký) smysl. A hlavně, že bez aktivních občanů to nejde, nebo jde, ale o moc hůř.

Nemyslím si, že by mladá generace neměla zájem o své okolí, naopak. Setkávám se s mnohými aktivními mladými. Je třeba jim dát prostor, někdy je třeba je jen trochu povzbudit, a hlavně neházet všechny do jednoho pytle, stejně jako bychom to neměli dělat s jakoukoliv jinou skupinou. Zítra tedy budu mluvit zejména o tom, že bychom se neměli vykašlat na občanské vzdělávání už v samotných školách, že i my politici, bychom s mladými měli umět komunikovat, naslouchat jim a dát jim prostor.

Jak byste zapojovali mladší generaci vy? Máte nějaký tip na to, jak ji efektivně oslovit? Předem díky, tipy se budou na konferenci určitě hodit.

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09, poslankyně Parlamentu ČR za TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme