Podpořte ústavní žalobu na prezidenta, vyzvala poslance Praha 6

8. 8. 2019

Předseda regionální organizace TOP 09 Prahy 6 Petr Exnar vyzval dopisem poslance, aby podpořili ústavní žalobu na prezidenta republiky. Včera se totiž objevila informace, že poslanci možná nebudou ústavní žalobu vůbec projednávat. Součástí dopisu je i dokument odsuzující porušování ústavního řádu Milošem Zemanem. Pod něj se podepsali předsedové místních organizací dalších 4 stran, konkrétně KDU-ČSL, Pirátů, STAN a Zelených.

„Nechceme jen tiše přihlížet tomu, jak nejvyšší ústavní činitel České republiky pošlapává Ústavu a porušuje ústavní zvyklosti. Proto Vás společně s ostatními kolegy žádám, abyste podpořil Senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana,“ píše v dopise Exnar.

Podle Exnara obchází Miloš Zeman Ústavu a ústavní zvyklosti opakovaně. Naposledy tak učinil svým konáním ohledně výměny ministr kultury. To členy regionální organizace TOP 09 Praha 6 motivovalo k tomu, aby sepsali prohlášení, které porušování ústavních zvyklostí prezidentem Zemanem odsoudí a vyjádří podporu ústavní žalobě. Ze stran zastoupených v zastupitelstvu Prahy 6 podpořili prohlášení všechny strany kromě ODS a ANO 2011. Exnar ho osobně předal všem poslancům spolu s dopisem.

„Na to, jak nejvýše postavený ústavní činitel v této zemi cíleně znevažuje její nejdůležitější zákon, se ústavní žalobou rozhodli zareagovat senátoři. Ani my v Praze 6 nechceme postupu prezidenta pouze nečinně přihlížet. Vyzývám všechny poslance, aby ústavní žalobu na prezidenta Zemana podpořili,“ říká autor dopisu Exnar.

„Pokud se děje něco špatně, tak se musí ozvat každý z nás. Za demokracii se musí bojovat. Nesmíme nečinně přihlížet tomu, jak někdo rozbíjí právní řád. Jsem rád, že se členové TOP 09 Praha 6 jen nedívají a spolupodíleli se na vzniku této výzvy. Musím také ocenit reakce ostatních kolegů předsedů. Tématu se věnovali poctivě všichni. Byl bych rád, kdyby se přidaly i zbylé dvě strany v zastupitelstvu,“ dodává Exnar.

Petr Pelc, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Osobnosti: Petr Exnar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme