Podivuhodné hry a neradostné souvislosti mezi bezdomovectvím a záchrannou službou

29. 4. 2010

V záplavě mediálně propíraných kauz pražského magistrátu ustupuje do pozadí nečinnost či nekoncepčnost radnice v dalších oblastech, které život Pražanů i návštěvníků města bezprostředně ovlivňují.

Bezdomovci jsou problémem všech velkých měst. Ponechme stranou diskusi, zda si svůj způsob života zvolili dobrovolně či donuceni vnějšími okolnostmi. Prostě bezdomovci ve velkoměstě jsou a vždy budou, proto je potřebné se o ně aspoň částečně postarat, mj. také v zájmu ochrany většinové společnosti. V Praze U Bulhara funguje proto středisko Naděje. Zařízení je před veřejností ukryté pod magistrálou v blízkosti Hlavního nádraží. Denně se zde osprchuje a převlékne do čistého průměrně třicet lidí, lékařská ordinace zachytí desítky případů přenosných chorob. Poskytování ostatní materiální pomoci je prevencí drobné kriminality z nouze.

Objekt z mobilních buněk otevřený koncem r. 2007 je ve vlastnictví Naděje, ale pozemek je pronajatý od MHMP. Primátor Bém písemně provozovateli přislíbil, že bude do konce května 2010 vypracováno dlouhodobé koncepční řešení problematiky bezdomovectví v Praze, zavázala se k tomu ostatně i Rada HMP ve svém programovém prohlášení. Datum se blíží a koncepce neexistuje. Místo toho dostala Naděje výpověď z pronajatého pozemku a jiné místo nabídnuto nebylo. Středisko proto letos v květnu končí bez náhrady. Jeho vybudování přitom stálo téměř 11 mil. Kč (z toho MPSV 7.5 mil. a MHMP 2.5 mil. Kč).

Navíc hodlá Radnice Prahy 1 vyhnat narkomany z Václavského náměstí, kde se jich pohybuje až stovka denně. Městská policie je žádá, aby se dobrovolně přesunuli právě k Hlavnímu nádraží. Mají se tak koncentrovat právě v parku, u kterého se v současné době potřebná sociální služba ruší. Pravděpodobně první, koho tak návštěvníci Prahy uvidí při vystoupení z vlaku, budou narkomani a špinaví bezdomovci.

A jak spolu souvisí bezdomovectví a záchranná služba na území hl. m. Prahy? ZS hledá další stanoviště k výjezdům, v centru údajně chybí. Jistě bohulibá myšlenka, proč zrušit denní centrum pro bezdomovce. Má totiž vzniknout právě na pozemku, kde nyní působí Naděje. Musí li nutně základna pražské záchranky sídlit v hluku a prachu pod magistrálou, kde i středisko pro bezdomovce jen obtížně splňuje hygienické normy, lze najít hned vedle za sloupy místo rozlohou srovnatelné a s ještě s lepším vjezdem na magistrálu. Než se zruší, měla by se vypracovat aspoň studie, zda je stanoviště ZS v tomto místě vhodné či nikoliv. Místo toho se bezdomovcem stává samotné středisko, které se o bezdomovce stará.

 

za komisi pro sociální oblast a zdravotnictví TOP 09 v Praze

Ing. Martina Berdychová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme