Pirk: Zdraví je jenom jedno a je to to nejcennější, co máme

7. 9. 2022

Profesor Jan Pirk zná důvěrně roli dobrého lékaře i zodpovědného manažera. Dennodenně vedl svůj tým jako operatér na sále, kde každá vteřina rozhoduje o životě. Stejně tak byl 24 let přednostou největšího českého kardiocentra, které má kolem 550 zaměstnanců.  V Senátu se hodlá zaměřit na témata sobě nejbližší, tedy podporu zdravého životního stylu i rozvoj městské části. 

  • Kandidujete na Praze 10. Jaký máte k obvodu vztah? Čím chcete svému obvodu pomáhat?

Můj život je spjatý s Prahou 10, s medicínou a se sportem. Chtěl bych být aktivním senátorem, který bude prodlouženou rukou zastupitelstva i starosty. Mým cílem je být senátorem, který bude pracovat na programu, za který byl zvolen.  V Senátu chci zužitkovat své životní i profesní zkušenosti. Lidé se budou moci spolehnout na to, že budu říkat to, co si myslím. 

  • Podle aktuálního průzkumu CVVM má Senát důvěru 33 procent společnosti. Co byste dělal vy jako senátor pro zlepšení vnímání důvěryhodnosti Senátu?

Senát je pojistkou demokracie. V posledních letech jsme všichni na vlastní oči viděli, k čemu může dojít v krizových časech. Byli to často právě senátoři, kdo zachraňoval reputaci České republiky v zahraničí i u vlastních občanů. Právě důvěryhodnost našich institucí je jednou ze záruk stability naší demokracie a právního státu. Na zlepšení bych se chtěl podílet svou prací. 

  • Celý život pracujete jako kardiochirurg a ještě donedávna jste byl i přednostou Kardiocentra IKEM. Jak chcete tyto zkušenosti zhodnotit jako senátor?

Bylo mi především ctí vést 24 let největší kardiocentrum v republice. Poznal jsem spoustu fantastických kolegů a kolegyň i pacientů, kteří se na mě jako na přednostu kliniky mohli vždy spolehnout. Týmová práce, manažerské zkušenosti a cit pro detail. To by měly být základní pilíře mé práce v Senátu.  

  • Jste celoživotní sportovec, běžec a propagátor zdravého životního stylu. Chcete osvětu šířit i v Senátu?

Mým celoživotním tématem je zdravý životní styl, dnes bojujeme s “epidemií” dětské obezity. Pojďme začít tam, kde je to nejpřirozenější – otevřít dětem cestu ke sportu, dát jim příležitost si vybrat sport, který je baví, uzpůsobit okolnosti tak, aby se tomu sportu mohly skutečně věnovat. Rád bych byl prostředníkem mezi budoucím starostou Prahy 10 a občany, a to zejména v budování nových sportovišť a podpoře místních sportovních klubů a organizací. V pozdějším věku pak nestačí “pouhé” aktivní udržování kondice. Jedinou cestou, jak čelit civilizačním onemocněním, je významné zapojení prevence. Budu bojovat za to, aby se preventivní programy staly ještě běžnější součástí našeho života. Zdraví je jenom jedno a je to to nejcennější, co máme. Přistupujme k němu tedy odpovědně. 

  • Kdybyste měl jako lékař stanovit diagnózu dnešní společnosti, jaká by byla?

Byla by to deprese, kterou bych ovšem neléčil medikamenty. Chceme-li depresi jako společnost porazit, musíme začít především u sebe. Pravidelný pohyb a zdravý jídelníček jsou základními předpoklady ke změně. S úsměvem a pohybem jde všechno lépe. 

  • Co byste nám ve svém volebním obvodu doporučil k vidění?

Jako celoživotní slávista musím ještě jednou zmínit Eden. Nicméně se dá volný čas trávit v parcích, ať už zmíním Gutovku, Malešický park nebo třeba Heroldovy sady. 

  • Oblíbený film: Podraz

  • Oblíbená kniha: Vladimír Jirotka, Saturnin 

  • Oblíbená kapela/hudebník/zpěvák/zpěvačka Petr Janda 

  • Oblíbené místo ve volebním obvodu: Stadion Eden

Článek z TOPlife magazínu

Celý magazín: https://www.top09.cz/co-delame/toplife/toplife-c-2-3-kandidati-do-senatu-29960.html

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme