Palachův památník – zas o kousek blíž

18. 5. 2016

Realizace Palachova památníku v domku ve Všetatech na Mělnicku, kde Jan Palach žil, se o kousek přiblížila. Hvězdná porota pod vedením architekta Josefa Pleskota vybrala z 31 návrhů vítěze. Tím se stal MCA  atelier s.r.o. – doc. Ing. Arch. Miroslava Cikána a Ing. Arch. Pavly Melkové. "Domek protne ostří Hrany zla, které zasáhlo dům zvenčí, rozvrátilo rodinu, vnitřní svět člověka", praví se v ideovém zdůvodnění návrhu. Zájemci si od 17. května mohou prohlédnout v nové budově Národního muzea výstavu nejúspěšnějších návrhů.

Nyní bude následovat podpis smlouvy s vítězi na realizaci projektu, stavební řízení a realizace. Domek včetně pozemku se již podařilo státu vykoupit a projekt realizuje Národní muzeum.

Impulz pro vykoupení zchátralé nemovitosti a vytvoření památníku jsem dal v roce 2013 při projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2014. K návrhu, který nakonec po jistých peripetiích získal téměř absolutní podporu, se připojili prakticky všichni členové Sněmovny. Motivací pro můj návrh byla debata ve Sněmovně při projednávání zákona o významném dni smrti Jana Palacha.

Projekt měl štěstí, že první finance byly schváleny na začátku volebního období. Dnes už má koalice zcela jiné priority a zabíjí všechny návrhy opozičních politiků. Navíc dělá politiku, která je v přímém rozporu s tím, pro co se Jan Palach obětoval. Pokud bude česká politika pokračovat v současném kurzu, bude jeho odkaz v roce otevření památníku (2018) velmi, velmi aktuální. 

František Laudát, předseda Poslaneckého klubu TOP 09

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme