Ostrou rétoriku proti hnutí ANO měnit nebudeme

15. 1. 2015

Jaká jsou naše zásadní témata ve Sněmovně? Proč se věnujeme neustálému prorůstání politiky a byznysu? Je pro nás důležitá členská základna a nabírání nových členů? Před čím nemůžeme strkat hlavu do písku? Na tyto a mnoho dalších otázek odpovídal předseda Jiří Koubek v úterním online chatu Týny Týblové.

Otázky Týny Týblové – Jiří Koubek


13. 1. 2015
Týna Týblová: Dobré odpoledne. Vítám u pořadu, ve kterém zodpovíme otázky, které jste posílali v průběhu posledního týdne na předsedu pražské krajské organizace a poslance Jiřího Koubka.
Začněme úplně nejobecnějšími otázkami. Pane předsedo, jakým tématem by se měla strana v současnosti nejvíce zabývat?
Jiří Koubek: V současné době máme asi dvě zásadní témata. První bych definoval pozitivně. Měli bychom usilovat o větší podporu výzkumu, vzdělávání a inovací. Tedy usilovat o moderní prosperující společnost, která bude založena na tom, že se můžeme propracovat k úspěchu dobrými výsledky. Druhé je téma, kterému bychom se rádi nevěnovali, ale musíme, je téma neustálého prorůstání politiky a byznysu, kdy jsme dnes svědky toho, že se hnutí ANO rozhodlo ovládnout Českou republiku, a Andrej Babiš řídit stát nikoliv jako firmu, ale jako svou vlastní firmu. Předseda hnutí Babiš dosazuje do státních podniků své vlastní kamarády, lidi, které zná ještě ze spolupráce z dob minulého režimu. My na toto nebezpečí uchvácení České republiky jednou konkrétní osobou, nikoliv demokratickou stranou, musíme a budeme neustále upozorňovat.
TT: Je právě prorůstání businessu do politiky největším problémem, kterému čelí Česká republika?
JK: Tím vnitřním ohrožením jednoznačně. Druhá věc, která nás osobně trápí a v čem je Česká republika bezesporu ohrožena, je její zahraničně politické směřování. Za poslední rok vláda prokázala značně nejednoznačný názor na toto směřování. Prezident Miloš Zeman by zemi evidentně rád přivedl do područí Ruska a vláda, která má primární odpovědnost za zahraniční politiku, neumí těmto atakům dostatečně důrazně čelit.
S tím souvisí i druhé nebezpečí, kterým je skutečnost, že pětadvacet let pracně budovaná pověst ČR jako spojence Západu se během jediného roku velice „rozplizla“ a západní spojenci nevědí, co si o nás mají dnes myslet.
Spojenectví se Starosty podporuji. Na spolupráci ale vždycky musí být dva
TT: Další zajímavá sada otázek, kterou Vám naši příznivci zaslali, se týká směřování nikoli jen ČR, ale i směřování TOP 09. Jak bude v budoucnu vypadat spolupráce se Starosty a nezávislými?
JK: Spojenectví se Starosty je uzavřeno do roku 2017 na centrální úrovni s tím, že na lokální úrovni spolupráce záleží na jednotlivých místních organizacích. Já osobně jsem velkým zastáncem této spolupráce, neboť volby v roce 2010 a konečně i mimořádné volby v roce 2013 ukázaly význam tohoto spojenectví. Naše spojenectví dává společným kandidátkám potenciál 15 až 16 procent hlasů, což je, myslím, dobrý základ pro budování středopravicové odborné politiky zkušených lidí, politiky založené na práci, na dostatku komunálních zastupitelů a lidí, kteří usilují o tradiční přístup k prosperitě, nikoliv založený na nějakých ad hoc pokusech. Jak jsem tedy řekl, jsem velkým zastáncem této spolupráce, nicméně k této spolupráci musí být dva. Nyní je otázkou, nejen jak se k tomu postaví celostátní vedení TOP 09, ale také celostátní vedení STANu. Máme nyní před sebou dva roky, abychom si řekli, jak bude spolupráce po roce 2017 pokračovat dál. Já osobně budu prosazovat, aby toto spojenectví pokračovalo.
TT: Když jste mluvil o spolupráci středopravicových politiků, podporoval byste začlenění TOP 09 do nějaké jiné občanské koalice pravicových stran?
JK: Nejbližší volby, které nás celostátně čekají, budou pravděpodobně až krajské volby za dva roky. Myslím si, že je to ideální platforma pro to, aby se spojenectví stran v jednotlivých krajích vyzkoušela. Bohužel jsme v minulosti byli svědky toho, že i v krajských volbách se prosazovala především celostátní témata. Vzpomeňme na populistické volby, ten třicetikorunový poplatek, který rozhodl krajské volby v roce 2008, ačkoliv to téma vůbec nijak nesouviselo s krajskými tématy, která se především zabývají školstvím, zdravotnictvím, nemocnicemi a čerpáním fondů z EU. Když odhlédneme od celostátních témat, tak jsem přesvědčen, že voliči TOP 09 a STANu budou preferovat krajská témata. Právě zde by se dala najít možná širší shoda v některých krajích i s ODS. Mohli bychom tedy vytvořit silný blok, který by mohl konkurovat jak ČSSD, tak populistickému hnutí ANO.
TT: To byla obecnější odpověď na konkrétní otázku, kterou Vám pokládal pan Petr Svoboda. Jak vidíte budoucnost TOP 09 právě po krajských volbách. Bude mít TOP 09 svého hejtmana?
JK: Existují kraje, ve kterých můžeme dosáhnout ve spolupráci se STAN velmi zajímavého výsledku a kdybychom se domluvili na spolupráci případně i s  dalšími neziskovými organizacemi či místními nezávislými spolky, tak tato naděje není zcela nereálná, byť logicky nebudeme v krajských volbách hlavní favorit.
Ostrou rétoriku vůči hnutí ANO měnit nebudeme
TT: V souvislosti s  volbami, není na čase zmírnit rétoriku strany? Panu Romanu Staňkovi přijde ostrá.
JK: Naše rétorika je ostrá pouze vůči nedemokratickému hnutí ANO a vůči Komunistické straně. Zde není na naší rétorice co měnit, snad jenom můžeme některé naše kroky trpělivěji vysvětlovat našim občanům. Spojenectví s hnutím ANO je nereálné do té doby, dokud bude hnutí ANO vedeno nedemokratickou formou, dokud nebudou ve straně uplatňovány demokratické principy, dokud bude tato strana řízena pouze jedním mužem. Ostatně dneska je to více než rok, co hnutí ANO nemá své místopředsedy a nikoho to netrápí, média se nad tím nepohoršují. Toto hnutí nemá klasické vnitřní demokratické mechanismy a na to budeme upozorňovat. Není důvod ustupovat od této rétoriky.
TT: Další otázky mířily na vedení TOP 09. Často se mluví o tom, kdo by mohl na postu předsedy nahradit Karla Schwarznberga. A také to, jestli bude tato otázka aktuální už na sněmu v roce 2015.
JK: Tak to si nemyslím. Karel Schwarzenberg avizuje, že vzhledem k dobrému zdraví, kterému se těší, bude v roce 2015 kandidovat a což by znamenalo, že o předsedovi strany po říjnu 2015 by bylo již nyní rozhodnuto. Debata se povede o místopředsedech a prvním místopředsedovi. Já osobně bych si přál, aby bylo na post prvního místopředsedy více kandidátů, byť máme jasného favorita, kterým je Miroslav Kalousek. Myslím si, že i v TOP 09 se začínají po pěti letech fungování strany rýsovat tak silné osobnosti, že počet kandidátů, který by byl na post místopředsedů, by mohl být širší. Vedle Heleny Langšádlové a Marka Ženíška bych byl rád, kdyby i Praha měla svého kandidáta. I v krajích jsou přirozené ambice. Po pěti letech fungování strany se objevují lidé, kteří by chtěli výrazněji promluvit do jejího fungování. A to je dobře.
TT: A co vy? Chtěl byste kandidovat na prvního místopředsedu či řadového místopředsedu?
JK: Rozhodl jsem se na podzim kandidovat na předsedu pražské TOP 09. V rámci republikového uspořádání strany jsme největší organizací. Každý čtvrtý člen, který žije v ČR, má vztah k Praze. Osobně nevím, jestli bych byl z pozice místopředsedy lidem blíže. Jedním z úkolů, které mám, je být příští dva roky co nejvíce v kontaktu s členskou základnou. Měli jsme v uplynulých pěti letech asi šestery celostátní volby, kdy jsme šli z kampaně do kampaně a nyní nás konečně mohou čekat dva roky bez celostátních voleb. Strana to také potřebuje. Potřebujeme spolu mluvit o směřování pražské TOP 09 a nejsem si jist, jestli by k tomu bylo nutné, abych byl ještě v pozici místopředsedy strany.
Chtěli bychom více členů, s členskou základnou budu pracovat
TT: Hodně otázek se věnovalo právě členství v pražských organizacích. Kolik máte členů, jak jste na tom s členy? Přibývají či spíše ubývají? Co chcete dělat, aby přibývali?
JK: Počet členů není tajemstvím. My se dlouhodobě a stabilně pohybujeme mezi 800 – 900 členy. Ten nárůst členů byl pochopitelně největší v prvních dvou až třech letech. Nyní máme i členy, kteří odcházejí. Současně je ale stále vyšší počet členů, kteří do strany vstupují, než těch, kteří odcházejí. Uvidíme, jak to bude letos na jaře. Přeci jen jsme v pozici, kdy značka TOP 09 tolik netáhne, nejsme u moci, nevládneme v Praze. Tím můžeme být pro někoho atraktivní, což ale na druhou stranu nemusí být na škodu. Osobně bych chtěl vyzvat mladé lidi, kterým není lhostejná budoucnost ČR, demokracie a obrana svobody, aby se přihlásili do TOP 09. Dnes si budeme vážit každého, kdo má chuť se zapojit. Osobně bych rád tyto dva roky pracoval s členskou základnou a již jsem také začal. V těchto dnech objíždím jednotlivé regionální organizace, regionální výbory a členské schůze. Rád se budu seznamovat s poznatky řadových členů o směřování TOP 09.
TT: Měl jste za tu krátkou dobu, co jste krajským předsedou, už šanci přemýšlet nad tím, jak z příznivců, kteří zatím nejsou členy, udělat členy? Jak je motivovat do vstupu do TOP 09?
JK: Jako životaschopná strana bychom potřebovali mít více členů. Dnešní počet 4000 členů je relativně malý, což se projevuje v každých komunálních volbách, když chceme obsadit kandidátky. Na druhou stranu rozumím motivaci lidí, kteří chtějí pomáhat, ale přitom se nechtějí zavázat samotným členstvím. Jsem rád i za jakéhokoliv registrovaného příznivce naší strany nebo i příznivce, kterému jsou ideály svobody a demokracie natolik vzácné, že je ochoten obětovat svůj volný čas či případně peníze pro účel pomoci i v této těžké době, kdy značka TOP 09 tolik netáhne.
TT: Jak si myslíte, že by se dala zmobilizovat mladá generace?
JK: My jsme strana, která má ve svém názvu tradiční, odpovědná, prosperující. Jsme konzervativní stranou a myslím si, že se to odráží i ve skladbě našich členů. Nejvíce členů 45% spadá do věkové kategorie 30 - 45 let. Mladí do 30 let zaujímají 11 – 12 %. Nemáme tolik mladých jako například před dvěma lety v prezidentských volbách, kdy mladí hodně podporovali našeho kandidáta Karla Schwarzenberga a hráli významnou roli. Tento zájem mladých se neprojevil ve členství a vstupu do TOP 09. Máme mládežnickou organizaci TOP tým, která v tuto chvíli funguje především v Praze, ale rádi bychom ji rozšířili v příštích letech i do několika větších měst. První město, které se nabízí, by mohla být Plzeň. Rád bych pracoval s mladými, myslím si, že platforma TOP týmu, která je založena na podpoře mladých lidí vůči myšlenkám, které naše strana hájí, by se mělo objevovat i u celostátního vedení.

Vávra s Hudečkem? Pro pražskou TOP 09 minulost
TT Pojďme se podívat na situaci v Praze. Uklidnila se po volbách?
JK: Já se domnívám, že jednoznačně ano. Ten vyhrocený spor pana Hudečka a pana Vávry je dnes pro stranu minulostí, strana dnes žije jinými starostmi. Tam, kde naši starostové obhájili pozici, pokračují ve své práci. Těší mě, že to bylo na většině radnic. Máme i nové radnice jako je například Praha 6, kde začínáme velkým úklidem po minulém vládnutí stran, které tam byly před námi. Takže dnes strana začala žít běžnými komunálními starostmi. Co se týče klubu zastupitelů hlavního města Prahy, snažím se být v kontaktu s jednotlivými členy i s celým klubem. Situace samozřejmě může být ještě několik měsíců trochu náročnější, ale i tak jsem přesvědčen, že jsem byl svědkem konstruktivní spolupráce jak straníků TOP 09, tak i těch lidí, kteří z TOP 09 odešli, ale zůstali součástí našeho klubu, a že budou schopni spolu velmi dobře spolupracovat a vytvářet smysluplnou, konstruktivní, nepopulistickou opozici vůči krokům primátorky.
TT: Na chatu se lidé ptali na Vaši osobní pozici. Protože Vy jste podle nich nebyl ten, kdo byl nabízen voličům.
JK: Já jsem kandidoval v komunálních volbách na Libuši, kde jsem dosáhl velmi slušného výsledku 40 % hlasů. Jsem tedy člověk, který umí projít volbami a umí ty volby vyhrát. Osobně jsem nyní v situaci, kdy jsem předsedou pražské organizace. To nemá nic společného se zastupitelstvem hlavního města Prahy. Předseda strany nemusí být nutně lídrem na primátora, ostatně i jiné strany neměly předsedu své vlastní partaje jako lídra v komunálních volbách, to jsou dvě rozdílné pozice.
TT: Jak hodnotíte letošní magistrátní volby? Došlo tam podle Vás k nějaké velké chybě v rámci kampaně?
JK: Co se týče naší kampaně, i na sněmu jsem mluvil o tom, že jsme se dopustili určitě jedné zásadní chyby. Když bych to hodně zestručnil, lidé nevolí minulost, ale lidé volí budoucnost. My jsme tuto základní poučku trošku opustili a kladli jsme větší důraz na minulost, jakkoli je téma návratu „estébáků“ naprosto zásadní a klíčové z hlediska dalšího vývoje. Měli jsme více akcentovat témata, která Pražany zajímají do budoucna. Druhou takovou dílčí chybou, i když těžko říci, zda se to dá nazývat chybou, bych viděl problém, kdy Tomáš Hudeček jakožto lídr na primátora čelil velké kampani billboardové lobby, naprosto neuvěřitelně lživé kampani. My jsme možná nebyli schopni dostatečně ukázat pozitivní význam pražských stavebních předpisů. Ostatně je to, řekl bych, trochu slabost našich médií, která mnoho nezávislých odborníků, kteří mají velmi pozitivní názor na nové pražské stavební předpisy, začala prezentovat až po volbách. Různí architekti se k pražským stavebním předpisům začali vyjadřovat teprve až po volbách a řekl bych, že toto bylo i selhání médií, že nedokázala objektivně informovat o tak výrazné změně, jako byly nové pražské stavební předpisy.
TT: Jak to s těmi stavebními předpisy bude dál? Jak bude postupovat v následujících týdnech nebo měsících pražská TOP 09 v této záležitosti?
JK: My jsme dnes svědky neuvěřitelného postupu rady hlavního města Prahy, kdy paní primátorka Krnáčová říká rozdílné věci  paní ministryni pro místní rozvoj Šlechtové, než které sděluje paní ministryni náměstek primátorky pan Stropnický, který je odpovědný za územní plán. Tam je vidět, že rada hlavního města Prahy není schopna koordinovat své kroky a tento chaos vyústí v to, co avizuje paní ministryně, že v nejbližších dnech, pokud se tak již nestalo, odešle hlavnímu městu dopis, ve kterém pozastaví platnost pražských stavebních předpisů. Já osobně jsem z toho nevyrozuměl, jestli budou pozastaveny celé, nebo bude pozastavena pouze jejich část. Pokud dojde k pozastavení celých pražských stavebních předpisů, tak se ocitneme někdy před rokem 1840, kdy byly schváleny první vlastní předpisy pro výstavbu v Praze, neboť Praha je unikátní. Prahu nelze srovnávat s jakýmkoliv jiným městem nebo s jakoukoliv vesnicí. Pokud tedy dojde k tomu, že nyní začnou v Praze platit všeobecné stavební předpisy, které platí kdekoliv jinde v ČR, tak bude v Praze neuvěřitelný chaos. Ten využije billboardová lobby k tomu, aby okamžitě požádala o prodloužení dočasných povolení na billboardové stavby. Jestli jsme měli vizi s novými pražskými stavebními předpisy, že se výhledově v období pěti až osmi let významným způsobem zredukuje počet billboardů, tak naopak tímto nezodpovědným chování paní primátorky Krnáčové a paní ministryně Šlechtové dojde k tomu, že Praha bude zaplevelena billboardy a naopak jejich počet pravděpodobně ještě naroste.
TT: S tím možná souvisí otázka, na kterou se Vás znovu ptá pan Staněk. Kdybyste mohl na magistrátu prosadit jedinou věc, co by to bylo?
JK: Pozitivní posun pražských stavebních předpisů byl dnes zpětně rozhodně neoddiskutovatelný. A s dílčími problémy, které stavební předpisy přinášely, se počítalo, že budou třeba po roce lehce revidovány. To znamená, že ty dílčí problémy, které tam možná jsou, jsou lehce napravitelné, aniž by musely být celé předpisy shozeny ze stolu. Kdybych se měl rozhodnout pro jednu nebo dvě věci, které by Prahu posunuly zásadně kupředu, tak všichni víme, že to je metro D a dokončení vnějšího okruhu kolem Prahy. Tyto dvě základní dopravní stavby Praze chybí, chybí rozhodně více nebo jsou více potřebné, než byla dostavba metra A nebo stavba samotné Blanky. Kdyby se peníze a energie vložily do těchto dvou dopravních staveb, tak by určitě v Praze bylo lépe.
TT: TOP 09 se nicméně nebude na tomto podílet tak aktivně, jako v předešlém období. Paní Řehořová se v tomto smyslu ptá, proč pražská TOP 09 nevyměnila lídra ve volbách?
JK: Tomáš Hudeček prošel primárními volbami v rámci TOP 09, byl zvolen řádným lídrem, řádně si v následujících měsících obhájil kandidátní listinu. Bylo tedy naprosto logické, že strana, která ctí demokratický princip, bude stát za svým lídrem a že ho bude podporovat. Mrzí mě, že ho právě někteří členové strany nepodporovali. My prostě nejsme populistická strana, která co tři týdny vyměňuje svého lídra tak, jako jsme to viděli u konkurenčního hnutí, které dokázalo během asi tří měsíců třikrát vyměnit lídra. Tohle není náš styl a nikdy se k takovému chování jistě nesnížíme. To znamená, že my jsme měli zvoleného lídra a bylo logické, že pokud vyhraje, uspěje. Pokud nevyhraje, bude z toho muset vyvodit osobní odpovědnost. Bohužel ten sled událostí byl potom o něco jiný a překvapivější asi pro nás pro všechny.
TT: Podobnou otázku pokládá i pan Harasím, který se ptá, jak je možné, že ve vedení Prahy byl i „nějaký pan Vávra“.
JK: My jsme demokratickou stranou a pan Vávra, já jsem byl osobně na tom sněmu přítomen, byl demokraticky zvolen zhruba asi stovkou delegátů z osmi set členů v Praze, takže měl řádný mandát. Pokud se nemýlím, i dostatečně silný. Má nepochybně i podíl na tom špatném volebním výsledku v Praze jakožto předseda tehdejší pražské TOP 09. Ale toto už je ale pro nás minulost.
TT: Ještě poslední otázka k situaci v Praze. Co říkáte na odchod významných členů, o kterém se psalo po volbách, to znamená odchod paní Vorlíčkové nebo pana Tůmy?
JK: S Evou Vorlíčkovou jsem spolupracoval jako starosta, znal jsem ji, troufnu si říci, velice dobře a viděl jsem úsilí, které vložila do zpřetrhání kmotrovských vazeb na Opencard. Odvedla obrovský kus práce a její odhod z TOP 09 mě osobně velice mrzí. Eva Vorlíčková tomu věnovala naprosto všechno. O Zdeňkovi Tůmovi jsem jako starosta slyšel mnohem méně, musím přiznat. A osobně považuji za jakési zklamání, že v roce 2013, kdy se mohl stát primátorem, tuto nabídku nevyužil. Myslím si, že tím uškodil jak TOP 09, tak si troufnu říci, že malinko uškodil i své pověsti.
Rozpor mezi slovy a skutky Andreje Babiše vidí snad každý živnostník
TT: Tím bychom uzavřeli otázky, které se týkaly konkrétní situace v Praze. Nicméně naši příznivci se nás ptali i na postoje TOP 09 k jednotlivým návrhům, ať už budou na vládě nebo v Poslanecké sněmovně. Ptáme se tedy, jestli budou poslanci TOP 09 rozporovat u Ústavního soudu nová ustanovení zákona o DPH?
JK: Tento zákon byl protlačen Poslaneckou sněmovnou i přes hlasitou kritiku opozice ať už ze strany T0P 09 nebo ODS. Zákon se dostal do Senátu, který ho posléze vrátil a Poslanecká sněmovna se k tomuto zákonu vyjadřovala na svém zasedání 22. prosince. K našemu překvapení Andrej Babiš otočil a přestal prosazovat svůj vlastní návrh a ztotožnil se s návrhem, který vzešel jakožto pozměněný ze Senátu. My tento zákon považujeme za špatný a zvyšující byrokratickou zátěž. Na druhou stranu s každým zákonem, se kterým nebudeme souhlasit, nebudeme chodit k ústavnímu soudu, to v žádném případě. Byli jsme toho svědky v minulosti, kdy si Sociální demokracie dělala z Ústavního soudu svou třetí komoru. My o tomto problému hlasitě mluvíme a dnes si myslím, že už snad není jediného živnostníka v České republice, který by neviděl rozpor mezi slovy Andreje Babiše a konkrétními skutky. Například tento zákon výrazným způsobem zvýší byrokracii živnostníků a velmi těžkým způsobem dopadne na jejich bedra, aniž by to přineslo nějaký reálný efekt pro rozpočet.
TT: Děkuji za Lucii Hlavičkovou, která nám poslala tuto otázku. Pan Antony se ptá, jaký je Vás názor na nově schválený energetický koncept?
JK: My máme lehce odlišnou představu, lišíme se v tom, že TOP 09 prosazuje optimální mix všech možných zdrojů. ČR a její energetická koncepce jakožto i bezpečnost ČR musí být mixem všech možných zdrojů od jádra až po obnovitelné zdroje. Nemůžeme se koncentrovat pouze na jediný zdroj energie. V případě obnovitelných zdrojů k tomu musíme přistupovat tak, že podporujeme obnovitelné zdroje, současně ale nesmí docházet k tomu, že podporou těchto zdrojů dojde k omezení konkurenceschopnosti ČR. Také nechceme toto břemeno přenášet na jednotlivé občany.
Před vlnou uprchlíků nemůžeme strkat hlavu do písku
TT: Děkuji. Samozřejmě nám chodily otázky na velmi aktuální témata, to znamená na otázky bezpečnosti či otázky týkající se migrační krize v EU. Jaký je postoj TOP 09 v otázce migrace?
JK: Naši čelní představitelé jako je Helena Langšádlová nebo František Laudát už několik měsíců připravují postoj TOP 09 k migrační politice. Tento týden bychom tento postoj rádi představili na tiskové konferenci a příští týden chceme toto téma vynést i na půdě Poslanecké sněmovny a chceme, abych se Poslanecká sněmovna otázkou migrace zabývala. Jakkoliv to není úplně populární, my se domníváme, že migrace je jakýsi přirozený vývoj v současné Evropě a my nemůžeme strčit hlavu do písku před vlnou uprchlíků, která dnes do Evropy směřuje. Myslím si, že by ČR měla dostát určité míry odpovědnosti, ať už se bude jednat o syrské křesťany nebo o kopské křesťany v Egyptě. Zkrátka a dobře, ČR by měla dostát určité odpovědnosti a některé uprchlíky vzít. Na druhou stranu musíme vzít pouze takový počet uprchlíků, který budeme schopni integrovat. Já osobně jsem starostou Městské části Praha-Libuš, kde máme výraznou vietnamskou menšinu. Za těch několik let vidíme celou řadu chyb, kterých se stát dopustil při integraci této menšiny. Na druhou stranu máme už určité zkušenosti, které můžeme aplikovat i na jiné skupiny. Jsme malou otevřenou zemí, kde je leckdo vítán, ale musí respektovat naše hodnoty, musí respektovat naše pravidla a z toho bude vycházet i náš postoj k migraci.
TT: V souvislosti s přijímáním uprchlíků zazněl od vládních představitelů nápad o vypsání referenda na toto téma.
JK: To je velmi populistický krok, se kterým nemůžeme souhlasit. To bychom poté mohli neustále vyhlašovat jedno referendum za druhým. Od tohoto máme volby a zastupitelskou demokracii. Vláda této odpovědnosti musí dostát. S referendem musíme zacházet jako se šafránem, tak jak tomu bylo například při vstupu do EU, kde jsme se přirozeným způsobem vzdávali části své suverenity, to ovšem není případ případného referenda o uprchlících. Tady nese odpovědnost vláda a musí sama rozhodnout.
TT: V souvislosti s migrační krizí je otázka Ivo Sklenáře, který se ptá, jaký je podle Vás význam křesťanství v současné společnosti?
JK: Evropa si dnes více uvědomuje, že se vzdálila svým kořenům, respektive křesťanským hodnotám. Tyto hodnoty, ze kterých vychází, jsou dnes možná lehce zesměšňovány a pošlapávány. Je velmi těžké je definovat vůči jiné kultuře, vůči jinému náboženství, když si jich nevážíme a nejsme si jich vědomi. My, jakožto tradiční, odpovědná strana klademe například velký důraz na rodinu a řekl bych, že v minulosti také docházelo k některým krokům, kdy byl institut rodiny zlehčován a jeho význam zmenšován. Naopak si myslím, že teď se objevuje velká výzva pro Evropu, aby si uvědomila své kořeny a hodnoty, které by chtěla vyznávat. To jsou hodnoty, které Evropu, na rozdíl od jiných zemí ve světě, přivedly k prosperitě a k bohatým zemím.
TT: Přišlo nám i několik milých otázek, kterými bychom mohli skončit. Kdy Vás poprvé napadlo vstoupit do politiky? A jak sebe sám hodnotíte? Jste flegmatik, cholerik, melancholik či sangvinik?
JK: TOP 09 je mojí první politickou stranou. Požádal jsem o členství v roce 2009, bylo to krátce před předčasnými parlamentními volbami. Impulsem pro mě bylo nezodpovědné chování vlády Jiřího Paroubka, který shodil vládu Mirka Topolánka uprostřed našeho předsednictví v EU. Byla to velká vůle a chuť Karla Schwarzenberga, tehdejšího ministra zahraničních věcí, pokračovat v rozpracované práci. Založil novou stranu a vyzval mimo jiné mladé lidi, aby vstoupili do této strany. Považoval jsem takřka za národní povinnost podpořit úsilí lidí, kterým není budoucnost naší země lhostejná. TOP 09 je sice mojí první politickou stranou, na druhou stranu jsem se již v minulosti jako student angažoval. Spoluorganizoval jsem setkání Impulsu 99 a aktivně tam působil. Jsem spíše sangvinik, ale jakožto starosta se přiznám, že mi občas také bouchnou saze. Někdy musím rázně rozhodnout a třísknout do stolu. Je to tedy jakýsi mix.

Štítky
Osobnosti: Jiří Koubek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme