Odstartovala práce na novém „Metropolitním plánu“

27. 9. 2012

Dne 3. září zahájila pod vedením doc. Ing. arch. Romana Kouckého činnost Kancelář metropolitního plánu, zřízená na Útvaru rozvoje města. Do konce roku si dala kancelář za cíl přípravu detailní metodiky plánu, inventuru podkladních výkresů a spolupráci na Zadání územního plánu Prahy. Na jaře příštího roku nově vzniklý tým představí detaily zpracování plánu. Souběžně bude probíhat revize a aktualizace územně analytických podkladů tak, aby před zpracováním návrhu plánu byly k dispozici kvalitní, čitelné a srozumitelné podklady.

Odbornými garanty týmu budou specialisté RNDr. Martin Kubeš, Ing. Jan Špilar a Ing. Petr Hrdlička. „Lidé, kteří budou mými odbornými garanty, se mnou spolupracují na urbanistických úlohách již skoro dvacet let a všichni byli u toho, když jsem konstituoval teorii „elementární urbanismus“, říká vedoucí kanceláře Metropolitního plánu Roman Koucký.

Tým se bude opírat také o mladou generaci architektů, kteří dokončili fakultu architektury před několika lety a dostali tak, zejména v urbanismu, to nejsoudobější školení, jakého je naše země schopna.

„S těmito mladými lidmi chci spolupracovat, protože se jedná se o čisté duše, které nejsou setrvačně zanesení a přinášejí nové myšlenky a chuť do další práce. Předpokládám také, že tým později posílí ještě mí bývalí studenti, kteří od svého absolutoria pracují v zahraničí a přinesou tak pohledy ze stabilizovanějších společností,“ dodává Koucký. 

Celý vznik plánu bude dokumentován a průběžně zveřejňován. Bude vznikat kniha nebo lépe soubor knih, jež budou celý proces zaznamenávat. V rámci těchto záznamů budou použity i mediální technologie jako jsou web nebo film.

Územní plán hl. m. Prahy tzv. „Metropolitní plán“, jehož pořízení schválilo v červnu zastupitelstvo HMP na popud radního pro územní rozvoj Tomáše Hudečka (TOP 09), zcela mění přístup k rozvoji hlavního města. Zkostnatělý přístup funkčního pojetí plánu praktikovaný ve své direktivní poloze od sedmdesátých let minulého století bude nahrazen pojetím, ve kterém bude na prvním místě struktura a charakter města.

„Funkčnost města nebude jen samoúčelným cílem, ale samozřejmostí. Plán bude hledat vizi obrazu metropole Prahy v měřítku nejen Čech, ale také minimálně Evropy. Územní plán bude ve výsledku jednodušší, srozumitelnější a stabilnější, uzavírá radní pro územní rozvoj Tomáš Hudeček (TOP 09).

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme