Odpověď na otevřený dopis Natland Group ke kauze Pražské služby

8. 11. 2011 | 00:00

Vážený pane Raško,

 

upřesňujeme naše vyjádření napsané bezprostředně po otevření obálek na veřejnou soutěž na zajištění nakládání s odpady v Praze, zejména zmínku o utajených akcionářích. Vyhledat akcionářskou strukturu bohužel  není vůbec snadné. Na vašich internetových stránkách je uvedena pouze organizační struktura, z ní ale nejsou akcionáři patrní. Nejsou k nalezení ani v internetovém  Obchodního rejstříku, kde je uveden pouze Natland Group Limited jako organizační složka stejnojmenné kyperské společnosti se svými statutárními zástupci.

Údaje z kyperského rejstříku se nám rovněž nepovedlo dohledat. A to nejen o společnosti Natland Group Limited, ale ani o společnosti Soranus Limited, která je podle výroční zprávy akcionářem Pražských služeb. Z výše uvedeného vyplývá, že akcionářská struktura vašich firem je opravdu velmi obtížně zjistitelná.

Důvodem pro naše rozhořčení však nebylo to, že nejlepší nabídku podalo konsorcium v čele s Pražskými službami a.s., ale výše nabídek, která výrazně překračuje předpokládanou cenu. Věřili jsme, že soutěž byla řádně připravena a i předpokládaná cena pečlivě spočítána. Vzhledem k závazkům, které Praha má již uzavřeny, nás každý další neplánovaný výdaj v jejím hospodaření opravdu rozruší.

Vnějšímu pozorovateli se opravdu může zdát, že i s pouhými 18 % dovedete prosadit rozhodnutí, která vám vyhovují. Viz již popsané rozhodnutí o vyplacení první dividendy v historii společnosti ve výši výrazně převyšující zisk vytvořený v příslušném účetním období. (v letech, kdy jste nebyli akcionáři, se dividenda nikdy nevyplácela, i když na účtu prostředky byly).

Dále bychom Vás chtěli vyvést z omylu, který pravděpodobně vychází z faktu, že se vaše skupina „politicky neangažuje“. Jakožto zastupitelé zvolení za TOP 09 se necítíme být a nejsme akcionáři Pražských služeb. Jak jste sám uvedl, vedení této společnosti navolila Praha – ovládaná účelovou obchodní koalicí, ve které v ekonomických otázkách hraje prim člověk, který je obviněn z hospodářských deliktů a po jehož odvolání či odstoupení voláme již dlouhou dobu.

Vaše zaštiťování se kroky této koalice jen ukazuje absurdnost celé situace kolem tendru na nakládání s pražským odpadem.

Tomáš Hudeček a Pavel Richter

Klub zastupitelů TOP 09 při ZHMP

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme