Obavy z nedemokratických postupů se začínají naplňovat

11. 2. 2011

Třetí zasedání zastupitelstva 50tisícové městské části Praha 12, které se konalo v úterý 8. února 2011, bylo již v režii nové menšinové koalice sociálních demokratů, Změny pro Prahu 12 (KDU- ČSL, Zelení, KAN a další) a Věcí veřejných za přímé podpory KSČM.

Jednalo se o první „standardní“ pracovní jednání, protože předcházející zasedání provázela řada emocí. Volební lídr TOP 09 Mgr. Petr Prchal vysvětlil: „Bylo to způsobeno zejména tím, že Věci veřejné podepsaly koaliční smlouvu jak s vítěznou TOP 09 a druhou ODS, s nimiž by byly ve většinové koalici, tak i s nynější radniční koalicí. Nakonec se rozhodly pro spolupráci s komunisty, a tak vyšachovaly z radnice Prahy 12 vítězné strany z voleb. Skutečnost, že KSČM získala tak výraznou pozici jazýčku na vahách, je pro nás zcela nepřijatelná.“

Ani 3. zasedání neproběhlo bez silných slov a výrazných politických střetů. Podle zastupitelů za TOP 09 bylo jednání vedeno nedemokratickým způsobem. Nový starosta Bc. František Adámek (ČSSD) podle nich v průběhu jednání nejednou porušován jednací řád a možná i zákon o hlavním městě Praze, a to jenom proto, aby omezil svobodu projevu zastupitelů za opoziční TOP 09 a ODS. Dokonce nebylo připuštěno ani hlasování o návrhu usnesení, které současné radě nevyhovovalo, což je zcela protiprávní. Celé zasedání bylo přes odpor zastupitelů za TOP 09 a ODS přerušeno v průběhu posledního projednávaného bodu a odročeno na další termín.

Zastupiteli za TOP 09 Marku Fajfrovi, který vystoupil s přímou kritikou starosty – bývalého polistopadového tajemníka komunistické strany, nebylo v přímém rozporu s jednacím řádem umožněno dokončit svůj proslov.

Petr Prchal kritizoval skutečnost, že rada obsadila předsednická místa v kontrolním a finančním výboru členy koalice, přestože v demokratických poměrech bývá zvykem, že patří opozici. Prohlásil, že se jedná o nedostatek demokratického cítění. Po skončení zasedání shrnul: „Tak výrazný a studený závan totalitních časů do dnešních dnů jsme skutečně nečekali.“

V Praze dne 11. 2. 2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme