O vliv nad metropolí se dělí sedm lidí. Dva z nich skrytě

19. 5. 2015

Dění v Praze do značné míry ovlivňuje několik lidí. Největší moc má v radě pět politiků. MF DNES připravila přehled rozložení sil.

          Když rada před pár týdny oznámila, že přemýšlí o zvýšení daně z nemovitosti, aby vyřešila problémy chudého rozpočtu, ozvala se pražská šéfka ANO Radmila Kleslová. Promluvila si s primátorkou Adrianou Krnáčovou a poučila ji o předvolebním programu, v němž ANO slibovalo, že daně zvedat nebude. A tak z plánu sešlo.

Není to však jen Kleslová, kdo diriguje dění. V zákulisí má velmi silné slovo i pragmatik Karel Březina (ČSSD) a vyjednavač Petr Štěpánek (SZ). V samotné radě dominuje sociální demokrat Petr Dolínek a v závěsu za ním lidovec Jan Wolf a zelený Matěj Stropnický.

                Silnou pozici má i primátorka a její radní Michal Hašek. Každý z nich má přitom vlastní metodu, jak vliv prosadit.

Do magistrátních věcí jsem zasáhla, přiznává Kleslová „Z kuloárních informací víme, že vliv na radu má Karel Březina i paní Kleslová, i když v jejím případě jde o vliv skrytý,“ říká o chodu magistrátu opoziční zastupitelka ODS Alexandra Udženija.

                Kleslová starostuje Praze 10, avšak na kandidátce pro magistrát nebyla patrně i proto, že existuje podezření ze spojení s bývalou komunistickou rozvědkou. To Kleslová odmítá stejně jako to, že by nějak zasahovala do chodu hlavního města. Nicméně sama připustila tři intervence.

                „Vedle daní asi budu chtít mluvit do budoucnosti fotbalového stadionu Bohemians,“ dodala a zmínila ještě zásah do dozorčích rad městských firem. Prosazovala jako kandidáty na tyto posty zastupitele, avšak Krnáčová měla jinou představu, když preferovala odborníky. „Ale to už jsme si, myslím, vyříkaly,“ dodala Kleslová.

                Zájmy ať už skrytých lídrů, nebo přímo radních se však někdy kříží. A pak dochází k nečekaným kontroverzním krokům, jako bylo například náhlé odvolání šéfa záchranky Zdeňka Schwarze v době, kdy byl v zahraničí, nebo vypovězení smlouvy s advokátní kanceláří Munková, Zoufalý a partneři, která Prahu zastupovala v miliardovém sporu o Škodův palác.

Oranžový tandem matadorů Vliv Březiny nelze oddělit od náměstka Dolínka. Ten je pověstný racionálním a věcným přístupem, což se naučil během let, kdy pod dohledem Petra Hulinského stoupal po žebříčku v ČSSD. Když něco chce prosadit, argumentuje, a pokud se mu nedaří, jistí ho Březina. Oba přitom využívají toho, že mají letité zkušenosti s chodem magistrátu, znají jednotlivé úředníky, procesy schvalování politických návrhů, což jim práci značně ulehčuje. „Není důvod se rozčilovat. Emoce nepomohou, potřebuji se o tom bavit věcně,“ říká o sobě Dolínek. Chválí ho dokonce i opozice, což však může souviset s tím, že v případě rozpadu koalice budou ostatní strany ČSSD jako partnera potřebovat, a tak si nechtějí rozhněvat její vlivnou dvojici Březina–Dolínek.

                Trojkoalice se pak opírá o vyjednavačské schopnosti lídra Štěpánka, který například do programu prosadil značnou část jejich slibů včetně dramatického zlevnění roční předplatné jízdenky.

                V radě operuje často radní Jan Wolf, který si vyjednává podporu předem – což je mimochodem důvod, proč mu někteří jeho oponenti tajně říkají „kardinál Richelieu“. Často si rozumí s primátorkou, s ní například nyní řeší přestavbu dolní části Václavského náměstí. Náměstek Matěj Stropnický zase umí využívat podpory svých fanoušků.

       Když například Stropnickému ČSSD a ANO hrozily vyhozením z rady, zalarmoval jejich podporu na sociálních sítích. „A toho se jeho oponenti bojí. Teď nepotřebují nějakou hlasitou veřejnou revoltu,“ řekl MF DNES zdroj dobře obeznámený s chodem rady. Náměstek, jak včera podotkla opoziční zastupitelka ODS Alexandra Udženija, dokáže v soukromí věcně argumentovat. A to je v rozporu s jeho často razantními výstupy před kamerami. Pozice ANO v pražské radě je nejméně čitelná Postavení ANO, které volby v Praze vyhrálo, není tak dominantní jako v případě Trojkoalice nebo sociálních demokratů. Mimo jiné to říká například šéf klubu TOP 09 Václav Novotný.

                „ČSSD, ačkoli utrpěla drtivou volební porážku, má největší vliv na radu. A to prostě proto, že dali dohromady koalici s partou neznalců, kteří netuší, která bije, a jsou ve vleku událostí,“ myslí si Novotný.

                V ANO se o vliv dělí především radní Michal Hašek a primátorka Krnáčová – ta se opírá o funkci samotnou. Radní Hašek má zase názorově velmi blízko ke Kleslové a při prosazování plánů v radě jej často jistí silný klub zastupitelů hnutí.

                Sám však odmítá, že by měl dominantní postavení. „Většinou v klubu dojdeme ke společným názorům, i když to někdy není jednoduché. Nemám problém přijmout jiný nápad, pokud je lepší,“ dodal. Podle něj není postavení ANO tak slabé, jak opozice naznačuje.

                „Kolegové jsou zkušenější, vědí, jak v tom chodit, ale to neznamená, že si neumíme prosadit to, oč nám jde. My jen neboucháme do stolu,“ dodal.

                Nicméně například ANO neprosadilo záměr vzít Stropnickému dohled nad důležitou a strategickou společností Pražské služby.

Adriana Krnáčová (primátorka, ANO) Svůj vliv na magistrátu a v radě prosazuje rázně. Častěji než její kolegové je emotivní. Dvakrát v médiích použila vulgarismy. Avšak zatím problémy ustála – například když unikly e-maily, které si psala ze zástupkyní majitele Škodova paláce.

Petr Dolínek (náměstek pro dopravu, ČSSD) Má zkušenosti z vlády v radě exprimátora Bohuslava Svobody. Při vyjednávání často používá věcné racionální argumenty a jeho oponenti si včera nevzpomněli, že by někdy i při vzrušené debatě křičel. Patří mezi nejvlivnější členy ČSSD v Praze.

Jan Wolf (radní pro kulturu, KDU-ČSL) Tento majitel reklamní a tiskové agentury má v radě magistrátu výrazné slovo především díky tomu, že si vyjednává podporu svých plánů předem v kuloárech. A i když již měl menší roztržku s primátorkou, má k ní blízko.

Michal Hašek (radní pro majetek, ANO) Původním povoláním manažer má silnou pozici v klubu hnutí, kde na jednáních často prosazuje své představy. Na schůzích rady jeho postavení posiluje i to, že si lépe než primátorka rozumí s vlivnou pražskou šéfkou ANO Radmilou Kleslovou.

Matěj Stropnický (náměstek pro územní rozvoj, SZ) I když se učí znát magistrát, patří mezi zkušené politiky. Při debatách v koalici tak dokáže věcně a racionálně argumentovat. Současně má hlasité a aktivní fanoušky, u kterých si umí získat podporu na sociálních sítích.

 

Kateřina Frouzová, MF Dnes

MF Dnes, 19.5.2015

Štítky
Osobnosti: Václav Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme