Novotný: Prokletí Karlova mostu

Komentář pražského zastupitele Václava Novotného

20. 4. 2011

Rada hlavního města Prahy na svém zasedání 19.4.2011 rozhodla o výběru nejvhodnější nabídky na opravu Karlova mostu – etapa 004.

Zkusme se tedy podívat na to, v čem je tato vybraná nabídka nejvhodnější.

Je snad nejlevnější? Nikoliv,  je dražší  o 1,5 milionu Kč, tedy asi o 5%, než ta, která nabízela nejnižší cenu.

Nabízí  nejdelší záruku? Také ne, i tomto ukazateli byly ve výběru lepší nabídky.

Garantuje tedy nejrychlejší dobu realizace? Naopak, předpokládaná doba realizace je u této nabídky zdaleka nejdelší ze všech a stavba bude probíhat o 3-4 měsíce déle, než  v případě výběru kterékoliv jiné z předložených nabídek.

Čím tedy vlastně vítězná nabídka vyniká? Jediným vítězným ukazatelem je výše smluvní pokuty za pozdní předání díla. Je ovšem zřejmé, že nabízí-li dobu realizace o 3-4 měsíce delší, než všichni ostatní, jedná se o ukazatel spíše hypotetický. Pozoruhodné také je, že iluzorní kritérium smluvní pokuta má v hodnocení tak vysokou váhu, která ve výsledku převažuje jak cenu, tak realizační lhůtu.

Nezbývá, než položit si otázku, zda toto podivné zadání vzniklo úmyslně, nebo z nejapnosti zadavatele. Pravdy se dnes sotva dobereme. Zajímavé ale je, že velká část členů hodnotící komise, jmenovitě pánové Klega, Ďurica, Toman, Kněžínek a Dvořák se na jednání komise nedostavila a místo nich nastoupili náhradníci. Vždyť je to tak prosté – subalterní úředníci vykonají to, co se po nich žádá a členové komise nenesou žádnou odpovědnost za výběr, byť sebepodivnější.

Toto výběrové řízení je jedním z mnoha těch, která proběhla těsně před volbami do zastupitelstva hlavního města Prahy. Toto konkrétně 8.10.2010 a tedy pouhý týden před nimi. A jak se k němu postavila současná Rada hlavního města Prahy? Ta Rada, která si do vínku ve svém programovém prohlášení dala za úkol prověřit veřejné zakázky z minulé doby  a chovat se odpovědně k rozpočtu? Inu, vzala ho na vědomí.

Zdá se, že balík zakázek, které proběhly chvatně na poslední chvíli před volbami čekal, až se doba uklidní. Nyní, po rozhodnutí ústavního soudu ve věci nekonání se  nových voleb v Praze přišla doba, kdy budou postupně Radou schvalovány a bude zajímavé sledovat, jak se k nim vrcholný orgán hlavního města postaví.

Václav Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme