Novotný: Na podporu kulturních projektů půjde více peněz

6. 12. 2012

Radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09) významným způsobem mění grantovou politiku hlavního města Prahy. Pro rok 2013 město vyčlení na podporu kulturních projektů o 10 procent více a o dalším rozdělení bude kulturní instituce informovat s dostatečným předstihem. Společně s tím se radikálně sníží rozpočet pro takzvané partnerství, které bylo často kritizováno kvůli neprůhlednému přidělování prostředků.  Z téměř stovky milionů korun se sníží jen na zhruba pět milionů.

Významné omezení neprůhledného institutu partnerství - taková byla dlouhodobá snaha radního Novotného, kterou se nyní podařilo završit. Hlavním důvodem pro omezení udělování dotací ve formě partnerství byl podle Novotného především neprůhledný způsob schvalování, kdy se k městským prostředkům dostaly i subjekty, jejichž kulturní přínos je při nejmenším sporný. „Jednalo se o nedůvěryhodný institut, kde se pochybným způsobem rozdávaly desítky milionů. Pod něco takového se odmítám podepsat,“ říká Novotný s tím, že o udělení dotací kulturním subjektům bude rozhodovat výhradně odborná komise složená ze zástupců umělecké obce a ne zastupitelé z kulturního výboru. 

Podle radního je načase napravit nespravedlnost mezi příjemci grantů a příjemci podpory skrze partnerství. Zatímco u grantů o dotaci rozhoduje 15 členů grantové komise, z nichž je 14 odborníků a jeden člen zastupitelstva, partnerství se přidělovalo až do výše dvou milionů korun pouze na základě schválení kulturního výboru (sedm politických zástupců). Právě tento způsob přidělování milionových částek vedl k pochybnostem o kvalitě dotovaných projektů. „Můžu se domnívat, že až polovina ze sta milionů rozdávaných v minulých letech na partnerství byla udělena na základě politické objednávky a nikoliv na základě kulturních kvalit daného projektu,“ konstatuje Novotný.

Většina rozpočtu vyčleněného v tomto roce na projekty partnerství, tak přechází do oblasti grantů. Přestože Praha musela seškrtat celkový rozpočet o 5,8 procenta, podpory kultury se to nedotkne. Naopak. Na granty a partnerství v příštím roce půjde dokonce o deset procent více prostředků než letos. „Byl to těžký boj přesvědčit zastupitele, že investice do kultury nejsou plýtváním peněz, ale nezbytnou kapitolou rozpočtu kulturního velkoměsta, kterému dělá místní umělecká scéna dobrou službu,“ upřesňuje Novotný. V roce 2012 bylo na granty v rozpočtu města vyčleněno 180 milionů korun a na partnerství 90 milionů. Pro rok 2013 počítá Praha s 300 miliony na granty a 5 miliony na partnerství.

Většina příjemců kulturních grantů si dříve stěžovala také na to, že rozhodnutí o příspěvku dostávají příliš pozdě a nemohou ho tak zohlednit ve svém rozpočtu. To se od příštího roku mění – předběžný rámec příspěvku budou mít dotčené subjekty včas, na rozdíl od předešlých let, kdy tuto informaci často obdrželi až na jaře. „Cítím jako velký závazek, stihnout grantové řízení na rok 2014 včas tak, aby umělci mohli lépe plánovat svoje aktivity na rok 2014. Žádosti o podporu proto začneme vyřizovat už na jaře, “ uzavírá Novotný.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme