Nová služba Městské knihovny v Praze: “Půjčte si tam, kde potřebujete”

13. 2. 2012

Prakticky to znamená, že čtenáři už nebudou muset jezdit přes půlku Prahy pro konkrétní titul. Celý knižní fond je nově přístupný na jakékoliv pobočce Městské knihovny, pouze je třeba knihu dopředu objednat.

“Zájem čtenářů o služby MKP každoročně roste. Naším cílem je, aby MKP byla moderní institucí, která nejen poskytuje skvělé služby, ale navíc čtenářům šetří čas, “ uvedl radní pro kulturu Václav Novotný (TOP09).

Prakticky nelze dosáhnout toho, aby na všech pobočkách byly fyzicky všechny knihy, proto  je efektivním řešením mít centrální systém, ve kterém mohou knihy přijet až ke čtenářům, konkrétně na jimi vybranou pobočku MKP.

Celkově to vede k provozním úsporám, což umožňuje například rozšířit otevírací dobu. Dosud bylo v pondělí možné půjčit si knihy pouze na dvou pobočkách, od 1.3. to bude na 31 pobočkách. Registrační poplatek ve výši 60 Kč tak zůstává nadále beze změny a dokonce není nutné si připlatit za dovoz knihy. Poplatek za rezervaci zůstává nadále ve výši 10 Kč bez ohledu na to, zda je nutné knihu dovézt.

“Díky nižším provozním nákladům nemusíme úplně omezit nákup nových knižních titulů, tudíž i letos se čtenáři mohou těšit na novinky”, doplnil Novotný.

I v letošním roce pokračuje trend snižování počtu poboček. Z celkového počtu 83 poboček v roce 1990 se jejich počet postupně zredukoval na zhruba polovinu, tedy na současných 45. Od března budou uzavřeny další dvě pobočky a tři se zredukují pouze na dětské oddělení, přičemž i dospělí čtenáři si v těchto dětských odděleních mohou vyzvedávat a vracet objednané knihy.

“Dětské pobočky zachováme, protože děti na rozdíl od dospělých vybírají knihy očima”, upřesnil Novotný.

Služby knihovny, počet čtenářů, návštěvníků i výpůjček nadále roste, protože počet poboček je nahrazován šíří a dostupností služeb.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme