NESTÍHÁME UZÁVĚRKU OSMIČKY? PROSTĚ ZNIČÍME CELÝ NÁKLAD!

16. 2. 2015

Začátkem února si pozorní občané všimli zajímavého fenoménu – na některých místech Prahy 8, například v kulturních domech, se objevilo nové vydání časopisu Osmička s chybějící odpovědí hnutí ANO na otázku v rubrice Fórum. “Text nebyl do uzávěrky tohoto čísla dodán” – suše konstatoval nadpis prázdného sloupce vyhrazeného babišovcům.

Po pravdě řečeno, nestalo se nic bezprecedentního – není tomu tak dávno, co odpověď do této rubriky nestihli dodat Zelení – Osmička tehdy vyšla bez jejich příspěvku. Jako člen redakční rady tohoto radničního časopisu jsem byl navíc svědkem toho, že ANO mělo problém dodat svoji odpověď do rubriky Fórum už minulý měsíc – tehdy však sice místostarosta Fichtner nestihl formální termín uzávěrky (takže jeho příspěvek nemohla shlédnout redakční rada, přičemž naopak zástupce ANO v redakční radě viděl, jak na danou otázku odpověděly ostatní politické subjekty, což poskytlo hnutí ANO neférovou výhodu), nicméně na začátku ledna alespoň zvládl dodat text před tím, než první letošní vydání odešlo do tiskárny.

Zpět k prvním únorových dnům: Spolu s tímto zjištěním se k mým uším donesla informace, že Rada Prahy 8, v níž dominuje právě ANO, rychle stahuje prozatím distribuované výtisky s cílem zničit celý náklad a vytisknout radniční měsíčník ještě jednou, tentokrát již s odpovědí hnutí ANO. Okamžitě jsem napsal panu šéfredaktorovi i svým kolegům z redakční rady, že proti nápadu tisknout jedno číslo dvakrát a mrhat tak penězi daňových poplatníků důrazně protestuji. Můj protest zůstal bohužel bez odezvy, ba ani reprezentant Strany zelených v redakční radě se nepozastavil nad ekologickou škodlivostí plánovaného “řešení”.

Po několika dnech bylo jasné, že na příkaz politiků z hnutí ANO byl celý náklad prostě vyhozen do koše, protože na odběrných místech se objevila Osmička s odpovědí hnutí ANO z pera pana Fichtnera. Tato rychlá akce nás, daňové poplatníky, stála bezmála 250 000 Kč – cca. 180 000 Kč (bez DPH) stojí tisk, k němuž je třeba přičíst náklady na první vlnu distribuce a na stažení dosud distribuovaných čísel. Nebo snad hodlá pan Fichtner zaplatit druhý výtisk ze svého?

Této kauzy si všimla hned dvě média: magazín Echo 24 a MF Dnes. A opravdu to nevypadá, že by si místostarosta Fichtner hodlal jakkoli sypat popel na hlavu. Naopak – ve svém vyjádření pro Echo 24 bohorovně bagatelizoval výši zbytečně utracené částky, aniž by si zřejmě uvědomoval, že jeho jednání, respektive jednání toho, kdo objednal přetištění celého nákladu, patrně splňuje znaky porušení § 220 trestního zákoníku o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Radním z hnutí ANO asi stále nedochází, že peníze městské části, o které by se měli starat s péčí řádného hospodáře, nejsou jejich penězi, nýbrž penězi občanů.

Naprosto nehorázné je rovněž tvrzení pana Fichtnera, že je jedno, kdy Osmička vyjde. Jedno to samozřejmě není ani náhodou. Tak například tato únorová Osmička obsahovala informace o karlínském masopustu, který se konal 7. února. Vinou lajdáctví politiků z hnutí ANO se časopis dostal k občanům až poté, co masopust proběhl, což opravdu nesvědčí o schopnosti babišovců spravovat městkou část profesionálně.

Hnutí ANO tedy prokázalo nejen dechberoucí neschopnost ctít cosi tak elementárního, jako je uzávěrka radničního časopisu, ale i neuvěřitelnou bohorovnost a aroganci, s níž se rozhodlo “vyřešit” problém způsobený vlastní liknavostí na náklady občanů.

Tomáš Tatranský, zastupitel MČ Praha 8 za TOP 09, člen redakční rady časopisu Osmička

Štítky
Osobnosti: Tomáš Tatranský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme