Nechceme zavádět modré parkovací zóny v celé Praze

20. 9. 2010

Na stránkách internetového deníku idnes.cz se před nějakou dobou objevila stručná zpráva, která svou zkratkou nahrává spekulacím ohledně budoucího postoje TOP 09 k parkování v Praze.

Hodláme v případě úspěchu ve volbách provést totální rekonstrukci současného systému parkovacích zón.  Stav, kdy každá městská část postupuje samostatně je dále neudržitelný. Výsledkem jsou často i bizarní situace, kdy v rámci jedné ulice, která je zrovna půlena hranicí městských částí, je v její jedné polovině možné parkovat a v druhé nikoli. Neshledáváme rozumné, že obyvatel jedné městské části nemůže parkovat v jiné. Celý systém parkovacích poplatků by měl být odstupňován v koncentrických zónách, nikoli podle hranic městských částí. Systém parkování hodláme tedy sjednotit a zajistit, aby o něm dále nekoncepčně nerozhodovaly samostatné městské části.

Také přísnost dnes aplikované dopravní politiky považujeme na některých místech až za šikanující. Naším cílem není zavést modré parkovací zóny v celé Praze! Právě naopak, na spoustě míst hodláme důkladně zvážit jejich další setrvaní. Mnohem více chceme rozšířit zóny smíšené. A to takové, kde přes den bude možno za poplatek parkovat a ve večerních a nočních hodinách budou sloužit rezidentům.

Restrikce v parkování by však také měly být důmyslně zavedeny v blízkosti konečných stanic MHD. Zde naopak musí mít dojíždějící možnost zaparkovat na vyhrazeném parkovišti P+R.

Hodláme důkladně prověřit současné nastavení odtahů aut. Není zcela standardním postupem, když toto vše provádí jedna soukromá firma, odtah se děje častokrát v řádu minut, a na místech, kde vozidlo ani nebrání provozu.

Současný systém parkování neodráží potřeby ani občanů, ani podnikatelů a je třeba jej změnit.

Tomáš Hudeček
kandidát TOP 09 do Zastupitelstva hlavního města Prahy