Náměstek primátora Pavel Richter oznamuje GIBS podezření z trestného činu

11. 4. 2013

Náměstek primátora, Pavel Richter (TOP 09) dnešního dne prostřednictvím svého právního zástupce doručil Generální inspekci bezpečnostních sborů oznámení o skutečnostech, podle nichž byl spáchán trestný čin. Podezřelým je pplk. Mgr. Oldřich Hluško, rada Policie České republiky, z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který je podepsán pod usnesením o zahájení stíhání pražských radních v kauze Opencard. 

K trestnému činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 270 odst. 1 TrZ v jednočinném souběhu s trestným činem zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 TrZ podle Pavla Richtera a jeho právního zástupce došlo tak, že pplk. Hluško do usnesení o zahájení trestního stíhání radních hl. m. Prahy bez uvedení zdroje převzal přibližně jednu pětinu práce studenta Právnické fakulty Univerzity Karlovy, Martina Richtera, který je synem obviněného náměstka Pavla Richtera

Student práv, Martin Richter, v loňském roce vypracoval v rámci vědeckého semináře práci s názvem Trestní odpovědnost zastupitelů za hlasování. Tato studie byla poté odevzdána do soutěže Studentská vědecká a odborná činnost a následně volně přístupná na webové stránce fakulty. Později, po doručení obvinění členům Rady hl. města Prahy, tento budoucí právník při čtení usnesení o obvinění svého otce, zjistil, že cca 6000 znaků, tedy přibližně tři normostrany usnesení, jsou totožné s jeho autorským textem, výše uvedenou studií, odevzdanou v loňském roce do soutěže SVOČ, a to téměř slovo od slova. 

Náměstek primátora, Pavel Richter, otec Martina Richtera na to říká: „Nemohl jsem uvěřit tomu, že se něco takového může stát. Nejsem si jist, jestli je to celé něčí svérázný smysl pro humor, kterému moc nerozumím nebo čirý diletantismus“. 

Jiří Vávra, předseda klubu TOP 09 se pozastavuje nad situací se slovy: „Podplukovník elitního útvaru si dovolí zahájit trestní stíhání proti patnácti osobám na základě opsané práce studenta prvního ročníku!?!

Zjištěné skutečnosti, které jsou pro obviněného radního, jeho syna a jeho kolegy ve své podstatě nejen šokující, ale i znepokojivé, proto jednoznačně vedly k učinění výše uvedených příslušných právních kroků. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme