Město již nadále nebude dotovat odtahy

13. 11. 2012

Praha v posledních letech dotuje odtah vozů z ulic a silnic. Důvodem je příliš nízká cena, která byla naposledy upravena před 11 lety. I přesto, že od té doby neúměrně stoupla cena pohonných mezd, energií, vyšší je i sazba DPH a mzdy zaměstnanců. Ročně takto městská kasa přijde o zhruba 40 milionů korun. Radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP 09) proto připravuje návrh na navýšení maximálních cen za odtah. "Chceme celý systém optimalizovat tak, aby odpovídal dnešním cenám. Není nadále možné, aby slušní Pražané dopláceli na službu těm, kteří nerespektují dopravní značení v ulicích," řekl Manhart.

Nové návrhy maximálních cen radní připravil ve spolupráci s příslušným odborem MHMP a se Správou služeb hlavního města Prahy, která odtah v hlavním městě zajišťuje. "Zkoumali jsme údaje za poslední dva roky. Ceny nejen že absolutně neodpovídají aktuální situaci, ale objem odtahovaných vozů navíc v posledních letech významně klesá. Město tak na této službě tratí. Rezidenti si to možná neuvědomují, ale je to služba sice vynucená, ale stále určena primárně pro ně," dodal Manhart s tím, že maximální výše cen by se měla ideálně zvednout v průměru o "třetinu".

Za úplný odtah vozu na jedno z devíti parkovišť řidiči nově zaplatí 1 900 korun (dříve 1 300), pokud se jim podaří odtahovací vůz zastihnout ještě před jeho odjezdem, zaplatí na místě 1 250 korun (původně 850 korun). "Snahou města není řidiče trestat, ale ukázat, že nedodržování pravidel a dopravního značení se jim může prodražit,"míní radní.

Změnit by se měly i maximální ceny za parkovné zadrženého vozu. Původně stál jeden den na odtahovém parkovišti 150 korun, a to pouze za první den. Každý následující den pak byl 200 korun. Manhartův návrh počítá s tím, že pokud si řidiči vyzvednou svůj vůz v prvních třech dnech po odtažení, za každý den zaplatí 250 korun. Od čtvrtého dne do konce 6. měsíce se pak ceny zvýší na 400 korun. Od 7. měsíce pak každý další den bude stát 50 korun. "Chceme tímto nastavením motivovat řidiče, aby si vůz vyzvedli co nejdříve a sami sobě tak ušetřili nemalé finanční prostředky," dodal Manhart.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme