Manhart: Radní schválili změnu krajského řádu pro regulaci zdrojů

3. 4. 2012

Radní schválili změnu krajského regulačního řádu pro regulaci zdrojů v hlavním městě. Řád nyní plně reflektuje změny, které byly provedeny na celostátní úrovni vyhláškou ministerstva životního prostředí z roku 2009. Do smogového varovného a regulačního systému se jako další rozhodná znečišťující látka začleňují pevné prachové částice (PM10).

„V rámci opatření pro signál regulace se u této látky navrhuje regulace stacionárních zdrojů, s regulací mobilních se  nepočítá. Ze zkušeností totiž vyplývá, že reálně je možné očekávat zlepšení kvality ovzduší jen okolo deseti procent, čímž by se situace ale zdaleka nevyřešila,“ konstatoval radní pro legislativu Lukáš Manhart.

Nově je do regulačního řádu vložen výčet pěti zdrojů znečištění, které jsou usměrňovány po vyhlášení signálu regulace pro suspendované částice PM10. Jedná se o společnosti Kare Praha z Prahy 5, Agma z Prahy 9, Avia Ashok Leyland Motors v Letňanech, Českomoravský cement z Radotína a Kámen Zbraslav. „Je však nutné konstatovat, že v Praze se v současnosti nenachází žádný významně velký zdroj prašnosti. Důkazem je i fakt, že do ústředního regulačního řádu, v jehož rámci se vyhlašují signály na úrovni ministerstva životního prostředí, není zařazen ani jeden pražský zdroj,“ uvedl radní Manhart.

Praha.eu, Tiskové zprávy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme