Magistrátní grant pomohl florbalovým vozíčkářům

25. 2. 2013

V jeho druhé přestávce byl totiž za účasti Heleny Chudomelové (TOP 09), pražské radní pro školství, sport a volný čas, předán člence zdejšího florbalového oddílu vozíčkářů nový sportovní vozík.

Pro jeho novou majitelku Zuzanu Přibylovou to byl nadmíru šťastný, i když zcela nečekaný okamžik. Do poslední chvíle totiž o tomto překvapení nic netušila.

Její vozík je jedním ze dvou, který byl pro oddíl zakoupen z přidělené grantové dotace od hlavního města Prahy. Pro svou pravidelnou činnost totiž potřebují sportovci zajistit odpovídající materiální zázemí, zvláště jedná-li se o tak specifickou věc jako jsou sportovní vozíky, které musí být speciálně upravené právě pro provozování florbalu na kolech.

„Část veřejnosti někdy vnímá pomoc tělesně postiženým jako politické klišé. V tomto případě jsme ale vycházeli ze zcela průkazných a předkladatelem žádosti dobře zpracovaných faktů. Vysoká cena vozíku, která se pohybuje až okolo padesáti tisíc korun, totiž často nutí aktivní tělesně postižené sportovce provozovat jejich oblíbený sport na nevyhovujících kolech. A to je velmi nešťastné, protože hrát florbal na nevhodných vozících s madly jim prakticky znemožňuje regulérní soupeření. A v takovém případě jsou vlastně vystaveni už dvojnásobnému handicapu,“ uvedla radní Helena Chudomelová.

V TJ Tatran Střešovice má oddíl postižených sportovců několikaletou tradici. Působí zde od roku 2003, kdy se ve vozíčkářské florbalové extralize stal Mistrem ČR. Družstvo postižených sportovců tvoří v současné době 13 mladých lidí ve věku od 17 do 35 let, kteří se zúčastňují pravidelné ligové soutěže i mezinárodních turnajů v Třeboni a v Praze (v srpnu 2011 Prague Wheel Open), a jednou týdně trénují v tělocvičně Jedličkova ústavu v Praze.

„Měl jsem z toho velmi dobrý pocit, a cenil jsem si toho, že se paní radní Chudomelová zúčastnila akce osobně – bylo to milé překvapení. Atmosféra i ceremoniál proběhly opravdu v příjemné atmosféře. Navíc se této události zúčastnilo 250 diváků, což je na rozměry naší haly opravdu slušný zájem,“ uvedl předseda oddílu Tatran Střešovice Martin Vaculík.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme