Magistrát zvítězil nad nepoctivými taxikáři

17. 10. 2012

Bič na podlé taxikáře hledal Magistrát HMP několik let, nyní má vyhráno, zabavuje automobily. Postižení platí kauce rychle a bez výmluv.

Od 27. 9. 2012 může MHMP ve spolupráci s Policií ČR zabavit vozidlo taxislužby v případě podezření, že se taxikář bude vyhýbat správnímu řízení a nezaplatí pokutu. Typický příkladem tohoto podezření může být například skutečnost, kdy má provozovatel místo trvalého bydliště na radnici příslušné městské části. Policie ČR ve spolupráci s kontrolorem v tomto případě uloží podvodníkovi povinnost zaplatit kauci, která může být až 100.000 Kč. V případě, že taxikář odmítne kauci zaplatit, je mu Policií ČR zabaveno vozidlo. Nazpět ho dostane, až když zaplatí kauci nebo uloženou pokutu.

Za necelé tři týdny byla už čtyřikrát uložena kauce v celkovém objemu 90.000 Kč. Ve dvou případech nebyla záruka uhrazena a tak byly zabaveny dva automobily. Postižení taxikáři ale v krátké době kauci hned doplatili. „Pro mě je to jasný důkaz toho, že toto je účinná metoda postihu. Dříve se vedení radnic  sice vyžívalo v jízdách v převlecích a jiných teatrálních gestech, skutečný problém ale neřešilo,“ říká radní pro legislativu Lukáš Manhart. 

Od začátku roku se zvýšil počet kontrolorů ze čtyř na šest a tomu odpovídá i zvýšený počet kontrol. Za letošek už proběhlo 920 kontrol, při kterých bylo v pěti příkladech zjištěno předražení, v 16 případech nebyla vydána stvrzenka z tiskárny taxametru a ve 120 případech došlo k jinému porušení zákona silniční přepravě.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme