Magistrát na Proxiu ušetří stovky milionů

13. 11. 2012

Železná lady pražského magistrátu radní ing. Eva Vorlíčková (TOP 09) je v oblasti šetření státních peněz nekompromisní. Prostřednictvím veřejné zakázky „Maintenance systému PROXIO“ opět dokázala, že své záměry myslí zcela vážně. Původní návrh předražené smlouvy na zajištění podpory a údržby systému za 380 mil. korun na čtyři roky zrušila a předložila Radě HLMP ke schválení novou, výrazně levnější.

Nová smlouva s firmou Marbes Consulting, s. r. o. se uzavírá na dva roky a to za pouhých 48 mil. bez DPH. Přestože se připravuje ještě další smlouva zhruba za stejnou částku na podporu vlastní instalace, při srovnání sumy, kterou zaplatil Magistrát HLMP dříve, a nynější smluvní částky, je průkazné, že díky radní Vorlíčkové úspory dosahují stovek milionů korun.

Hlavní město Praha je uživatelem a vlastníkem multilicence k systému PROXIO, který představuje ucelené centralizované řešení hlavních agend veřejné správy s návazností na další, jako je třeba geografický informační či ekonomický systém nebo správa dokumentů. Kromě magistrátu na něm participují i některé městské části, pražská záchranná služba a městská policie. Aby systém správně pracoval, je třeba se o něj starat a poskytovat mu kompletní servis. Ať už je to sledování v oblasti vývoje, legislativy nebo např. plnění požadavků města. A to bylo třeba zajistit profesionální smlouvou v co nejpříznivější cenové relaci. „Na rozdíl od názoru bývalého primátora, pana Béma, který kritizuje na zastupitelstvu naše úspory jako slabost a neschopnost současné koalice vyčerpat rozpočet, vnímám vynakládání nižších částek na IT zakázky při zachování stejné kvality jako obrovskou úsporu a službu občanům“, řekla Vorlíčková.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme