Lukáš Manhart (TOP 09) zajistil změnou systému na pěti stanovištích taxislužby stonásobné příjmy pro hlavní město

26. 2. 2013

V pátek, 22. 2. 2013, otevřela odborná komise obálky výběrového řízení na pět stanovišť taxislužby (celkem 14 míst pro taxíky), na kterých končily správcům nájemní smlouvy. Proti původnímu způsobu tzv. „losovaček“ a zavedenému systému paušální platby 1 000 Kč za rok za jedno stání zakročil radní Lukáš Manhart (TOP 09). Změnou systému se zasadil o to, aby stanoviště dostal správce, který nabídne za pronájem nejvyšší částku. Díky maximálně otevřenému výběrovému řízení se z původních 14 tisíc korun za rok stalo téměř 1,5 milionu korun, o které se navýší příjem pokladny Magistrátu hl. města Prahy. 

Smlouvy, které na základě systému neprůhledného způsobu losováním realizovalo předchozí vedení Magistrátu hl. m. Prahy, znamenaly pro kasu města stanovenou částku 1 000 Kč ročně za místo na stanovišti. Magistrát tedy za čtrnáct míst na zmíněných stanovištích za rok obdržel pouhých 14 000 Kč. Nejen způsob výběru, ale současně i velmi podhodnocené financování stanovišť se radnímu Lukáši Manhartovi (TOP 09) zdálo natolik nepřijatelné, že nařídil změnit systém a nabídnout zatím několik prvních stanovišť do výběrového řízení. A výsledky této soutěže mu daly za pravdu.

 Lukáš Manhart říká: „Celkem má Praha 46 stanovišť taxislužby. Těch prvních pět „vlaštovek“ nám právě ukázalo, že správná cesta vede jiným směrem, než ta, kterou nastolilo bývalého vedení magistrátu. Je však třeba pracovat zcela průhledně a nebát se něco změnit. A v tom vidím prioritu“. Lukáš Manhart také upozornil na to, že přestože cena dosáhla oproti minulosti stonásobku, nešlo o ta nejlukrativnější stanoviště v Praze.

 Výběrové řízení se týkalo např. stanoviště Václavské nám. – Jindřišská, kde se nabídka vítězného zájemce vyšplhala až na 851 000 Kč, šlo ale také třeba o stanoviště u metra Pankrác či v ulici Milady Horákové.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme