Laudát: Několik poznámek k majetkovým přiznáním

3. 3. 2014

Minulé úterý byla na Petičním výboru PSP projednávána petice za zavedení majetkových přiznání. Petici zorganizovali Zemanovci. Média následně informovala o mojí odmítavé reakci na zavedení majetkových přiznání. Několik občanů se prostřednictvím emailu obrátili se svými námitkami.

K osobním útokům zpravidla anonymních pisatelů emailů si dovoluji podotknout, že na Petičním výboru jsem několikrát zopakoval, že nemám problém s majetkovými přiznáními politiků.

Stejným pisatelům chci říci, že na rozdíl od řady jiných poslanců jsem Hospodářským novinám sepsal svůj majetek, stav financí na účtu atd.

Pobouřilo mě, když petici přinesou zástupci strany, kteří sami podivně dávali dohromady vyúčtování volební kampaně. Každý by měl začít zametením před vlastním prahem. Totéž platí o poslancích vládní koalice, kteří výzvu Hospodářských novin nevyslyšeli.

Je velice mediálně atraktivní, když někdo něco podepíše. Jiná věc je, jaké má nepromyšlený nápad důsledky. Jako odstrašující příklad bych uvedl současné problémy kolem zákona o zadávání veřejných zakázek. Také létaly vzduchem petice, z boje proti korupci se stalo téma číslo jedna, kdo se nepřidal, byl označen automaticky za korupčníka. Dnes je ÚHOS zavalen odvoláními, samosprávy kriminalizovány, peníze budeme vracet do Bruselu, Blanka je předmětem křížového vyšetřování (jednou za to, že se stavba zastavila a podruhé za to, že se nezastavila). Kdo z této situace profituje? Právní kanceláře, poradenské firmy, auditoři, auditoři auditorů, kmotři, kteří si vyřizují účty s nepohodlnými politiky, údajní bojovníci proti korupci…Korupci to neomezilo ani náhodou. 

Kde berou pisatelé emailů jistotu, že se zákon nedotkne běžných lidí, pro které je politika odpudivým divadlem v televizi? Jak mají např. lidé, kterým byl vrácen majetek vědět, jakou má hodnotu? Na to si přece budou muset udělat posudek, aby nepochybili. Nebo se to bude týkat nově nabytého majetku? Pak ovšem nepřímo budou legalizovány dřívější zlodějiny. Tudíž se to v hlavním bude míjet účinkem. Jak se bude policie stavět k rozdílnému hodnocení majetku odbornými znalci? Co bude platit? Jak budou posuzována aktiva, která se mění každým okamžikem? Např. některé produkty finančního trhu. Jak bude posuzován majetek lidí za hranicemi země, kde platí jiná legislativa? 

Pisatelé mailů by také měli vědět, že se zásadně změní vztah občana a státu. Zatím museli dokazovat, s vyjímkou daní, státní orgány občanům. Teď by se situace změnila. Pokud bude zákon v nějaké podobě retroaktivní, máte ještě všechny účtenky? Máte kupní smlouvy např. na umělecké předměty z  osmdesátých let minulého století, či ještě dříve? Zkuste si občas cvičně dokázat, že jste něco neudělali. 

Pokud budete celý život šetřit na bydlení, koupi drahého automobilu, dokazujte. Pokud budete jezdit na luxusní dovolené, jste v pohodě. Však on se o vás stát ve stáří postará. 

Jak velké bude vzájemné udávání sousedů v zemi, která je závistí proslulá? V zemi, kde se občas trestá úspěch? Zeptejte se svých dětí, zda v takové zemi chtějí žít. A prosím, neargumentujte např. Skandinávií. Tam vládne nejen jiná politická kultura, ale i celkově jiná etika mezi lidmi. Např. ve Finsku se nestalo, aby policista sdělil komukoli nepovolanému osobní data a daňové přiznání občana, které má dostupná on line. U nás se poskytují médiím odposlechy sledovaných osob, části vyšetřovacích spisů, u nehod před policisty často přijíždí televize… 

V médiích nezaznělo, že na výbor přizvaní odborníci o problematice majetkových přiznání povídali na úrovni vstupních úvah, na většinu cílených otázek měli problém odpovědět. Jste-li klidní ohledně hranice, od které budete prokazovat majetek, tak žádné spodní limity nezazněly, retroaktivita je zvažována, kdo bude moci vyvolat dokazování je otevřené (takže limitně i závistivý soused či sousedka)…

Problém řady zákonů je, že reagujeme na konkrétní negativní jev. Podvodníci ovšem zůstanou podvodníky, vymyslí jinou cestu, mají na to prostředky a lidi a potrestaní jsou zpravidla občané, kteří si poctivě plní svoje povinnosti. 

Ještě si dovolím závěrem se ohradit proti napadání za své působení v komunální politice. Pokud někdo zná podrobnosti, kde jsem byl kdy řadovým zastupitelem (nikdy jsem v komunálu nebyl uvolněným funkcionářem), měl by si nechat od cesty svoje nehorázné výroky na moji adresu. Přece musí vědět, jaký byl můj postoj k lumpům napojeným na ODS i proč jsem z této strany po 18,5 letech odešel. Měl bych se podstatně materiálně lépe, kdybych se zařadil. Takže napadání v tomto směru mě hodně uráží. Ale pisatelé, celkem správně, spoléhají na krátkou paměť čitatelů.

     

P.S. Možná se chystá další velká fabulace naší společnosti. Začal jsem shánět data, jak že se to s majetkovými přiznáními má v cizině. Víte, u analýz, které zatím mám k dispozici, všude majetková přiznání souvisí se zavedením zvláštní majetkové daně. Rád se po kompletaci dat s vámi o charakter majetkových přiznání podělím. Jen dodávám, že ve většině zemí je platnost majetkových přiznání pozastavena, nebo se dokonce od nich ustupuje.

František Laudát, poslanec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme