Laudát: Návrat k přírodě - jiný než si myslíte

14. 6. 2012

Konec 13. cyklu (baktunu) mayského kalendáře je vítanou příležitostí pro podbízivá média a blouznivce všeho ražení strašit naivní jedince koncem světa. Sami Mayové vysvětlují, že 21 prosince 2012 skončí cyklus, který trval 5 148 let a započne cyklus nový. Nejen při této příležitosti se hovoří o začátku nové podoby života více spjaté s přírodou.

Dokonce padají úvahy o návratu k přírodě. Mayové o destrukci Země nehovoří.

Je  nasnadě položit si otázku, jak tento návrat k přírodě bude vypadat, pokud k němu skutečně dojde? Určitě  budete snít o životě v zelené přírodě, šetrných  technologiích, návratu k úctě ke všemu živému, udržitelném vývoji atd. Prostě klasika. Skutečný návrat k přírodě však s vysokou pravděpodobností bude mít nejen  prvky klasických představ. Skutečnou revoluci  přinese inspirace přírodou  při konstrukci moderních technických systémů  založených na exaktních přírodních vědách. Již dnes jsme fascinováni genetikou, základními stavebními kameny živých organismů  - DNA a RNA…Po pravdě řešeno, sebrali jsme první zrnka písku  na pláži nedohledného oceánu  nepoznané pravdy.

Možná jste si všimli  stále zřetelnějšího faktu, že čím dál více o budoucnosti a smělých projektech současnosti mluví vědci, nikoli klasičtí filosofové. Dávno pryč je doba, kdy  vědci hledali inspiraci ve vědeckofantastických dílech Julese  Verna. Klasičtí  filosofové první poloviny  minulého století  na výzvy vědy nestačí. Protipól tvoří vědci, pro které je šíření myšlenek  mezi širokou veřejnost často nepříjemným zdržováním od exaktní práce. Cestu z prekérní situace, kdy jedni chtějí, ale neumějí a druzí, kteří umějí nechtějí, hledá  tzv. třetí kultura. Právě ta  se nad vědecké poznatky snaží budovat filosofickou nadstavbu, která  v mnoha tématikách zjevně chybí. Výrazně pokulhává i přenos myšlenek do širokého  populačního povědomí. To je umocněno i tím, že většina lidí v redakcích novin a časopisů  má převážně humanitní vzdělání. Rostoucí specializace  vzdělávání vede k tomu, že mladí adepti žurnalistiky se kromě základního vzdělání často k hlubšímu poznání přírodních věd nedostanou.  Jak potom chudák novinář má šířeji,  a čtenářům srozumitelně,  vysvětlit například hypotézu  Gaia? O co běží? V sedmdesátých letech  James E. Lovelock přišel s hypotézou, že atmosféra a povrchové sedimenty  tvoří  samoregulující fyziologický systém. Jinými slovy – zemský povrch je živý. Intenzivní výklady hypotézy Gaia jdou ještě dále.  Nebo jiný případ z oboru stárnutí organismu. V roce 1952 Peter Madawar  přišel s tím, že účinnost výběru  při udržování adaptace je v jádře úměrná součinu reprodukční hodnoty  jedince a délky jeho života. Jen několik jedinců bude tušit  možné konsekvence tohoto tvrzení. A přece se jedná o klíčovou otázku našeho bytí.

Naší společnosti, zmítající se v osidlech úpadku obecné vzdělanosti, by hodně prospělo, kdyby školy místo kvant politologů, kteří  nemohou sehnat kvalitní práci, orientovali mladou generaci  právě na transdisciplinární  obory s étosem filosofie. Právě  filosofové třetí kultury chybí naší vědě, společnosti a ostatně chybí celému světu. Už jen proto, že by třeba  široké  obci zájemců v širším kontextu vysvětlili, co je umělá inteligence, umělý život, teorii chaosu, masivní paralelismus, neuronové sítě, fraktály, přerušovanou rovnováhu, buněčné automaty či virtuální realitu a teraflopové počítače.

Mayové mají  pravdu. Lidé se budou vracet k přírodě. Ostatně, už se vracejí. Otázkou je, jaké rozměry a směry tyto návraty budou mít. Obě vize  mají své lákavé stránky – jak ta klasická se svými kozími farmami, životem uprostřed  kultivované přírody, tak ta hypermoderní, která bude klepat na brány samotné podstaty bytí. A když už jsme u  polarity, řada lidí je skeptická k budoucnosti. Jen málo optimistů ví, že XXI. století bude úžasné pro žití i obrovské objevy, které zcela změní život nás i našich následovníků.

František Laudát
předseda expertní komise TOP 09 pro průmysl a dopravu
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme