Laudát: Evropa korupcí prolezlá

4. 2. 2014

 Eurokomisařce Cecilii Malstromové se výrazně přitížilo. Dech jí vzala 300 stránková zpráva o korupci v EU. Bezmála 3,3 biliónu korun (český HDP poslední roky osciluje kolem cca 3,6 biliónu korun) mizí nevratně v korupčních kapsách a ochuzují se tak ekonomiky EU. Nápravu spatřuje paní komisařka ve více kontrolách. Asi paní komisařce nestačí, kolik lidí se dnes přiživuje audity, audity auditů, pravé žně mají právní kanceláře, supervizoři a  poslední v řadě protikorupční policie. Určitě by stálo za to spočítat, kolik se díky složitým, nepřehledným a nejednoznačným zákonům promrhá peněz na netvůrčí investice.

     Bude-li EU pokračovat v nastolené politice, korupce přirozeně poroste. Čím více bude Brusel přerozdělovat, tím více parazitů se bude přiživovat, tím více se budou dotovat absurdní projekty, tím více bude deformováno sektorové podnikání a mrháno penězi na neefektivní výdaje. Ne vždy musí jít o loupež, peníze se rozkutálí podle zákona naprosto legálně. Ve světle některých dotovaných projektů by se zcela jistě Josef Švejk odebral volným krokem na Olšana, nebo by v lepším případě vyvolal konflikt v hospodě U Fleků krátce po půlnoční hodině. 

    Pokud se politici dostanou do neřešitelné pasti, jako tomu je v případě tunelu Blanka, pak už vzduchem nelétají netvořivé milióny, či desítky miliónů. Potom už je řád ve stovkách. Ne, že bych chtěl obhajovat jakékoli zlodějiny, ale dnešní způsoby vedení veřejných investic už mají se zdravým selským rozumem pramálo společného. 

     Dalším problémem je narůstající podíl veřejného sektoru na tvorbě HDP. Roste ve všech evropských zemích. Ještě možná jedno desetiletí a privátní podnikání se stane popelkou. To už paní komisařka Cecilie bude minimálně na umělé ventilaci. Jak dopadla socialistická ekonomika před listopadem 89 víme. Úpadkem a sirnými výpary v pražských ulicích. Zabít člověka byl bagatelní zločin v porovnání s ukradeným pytlem cementu. Říkalo se tomu rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Také mě v mediální zkratce dotyčné zprávy EU zaujala zmínka o tom, že korupce ve veřejném sektoru ohrožuje podnikání firem. Asi jim nedochází, že základ podnikání by měl ležet v privátních zakázkách. Tyhle podnikatele ve veřejném sektoru znám a málokdy si o nich myslím něco pozitivního.

František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme