Labutě nejsou Praze lhostejné

14. 2. 2013

Výbor pro životní prostředí Magistrátu hlavního města Prahy se v těchto dnech začíná seriózně zabývat situací labutí a dalšího ptactva zimujícího v okolí řeky Vltavy.

„V současnosti evidujeme zvýšený počet zranění a úhyn labutí a dalších ptáků žijících v okolí vltavských mostů z důvodu nárazů ptáků do tramvajových trolejí vedoucích na mosty. Proto jsme se rozhodli vyzvat Pražany, aby nám pomohli najít optimální řešení, jak mosty zabezpečit, aby volně žijící ptactvo nebylo dále ohrožováno,“ říká předseda výboru pro životní prostředí MHMP Dr. Ing. Milan Urban (TOP 09).

Podle zjištění Magistrátu dochází ke srážkám ptáků s tramvajovým vedením nejčastěji na Palackého mostě, mostě Legií a Mánesově mostě. „Vzhledem k tomu, že v okolí těchto mostů zimuje nejvíce ptáků, počítáme, že tyto zabezpečíme jako první. Následovat bude zabezpečení dalších mostů, po kterých vedou tramvajové linky,“ doplňuje Milan Urban.

Jako nejoptimálnější řešení se hlavnímu městu zatím jeví použití systému FireFly. „Jedná o snadno aplikovatelný systém, který je pro ptáky viditelný nejen ve dne, ale také v noci. Nyní je potřeba se dohodnout na způsobu jeho financování a následné instalaci,“ uzavírá předseda výboru pro životní prostředí MHMP Milan Urban.

O bezpečnost vltavských labutí se Pražané začali více zajímat po novoročním ohňostroji, který hlavní město realizovalo z pontonu umístěného u Karlova mostu. Ohnivou show údajně nepřežilo několik labutí. To zvedlo vlnu zájmu veřejnosti, která začala apelovat na město, aby se situací ptactva na Vltavě začalo zabývat.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme