Kubíček: Těžko se mi smiřuje s nejnižší podporou pražského sportu od roku 2015

15. 12. 2020

Téměř o sto milionů korun má být pražská podpora sportu nižší než letos. Škrty se týkají Celoměstských programů podpory sportu a tělovýchovy na roky 2015-2021. Navrhovaný rozpočet ve výši 321 milionů korun je historicky nejnižší za celé podporované období.

„Je to opravdu dramatický pokles podpory sportu a volného času na všech úrovních. Ať už jde o podporu sportovních aktivit obecně, nebo o mezinárodní akce s celorepublikovým významem, podporu čistě pražských podniků či akci pro seniory, hendikepované a podobně,“ říká předseda Výboru pro sport a volný čas Petr Kubíček (TOP09).

Investice hlavního města do sportovních aktivit se snižují od roku 2018. Rozdíl mezi tehdejším rozpočtem a uvažovanou částkou na příští rok je přitom bezmála 370 milionů korun. Jde tedy o větší rozdíl, než navrhovaná podpora pro rok 2021. 

„Rozpočet od roku 2015 počítal pokaždé s částkou 100 milionů na investice do oprav, nových sportovišť a vybavení. Příští rok by to měla být polovina. To vytváří ohromný tlak na rozhodování, kam ty peníze nasměrovat a pokud to dopadne tak, že se dá v uvozovkách každému alespoň něco, tak se pořádného nevybuduje nic. S tím se mi těžko smiřuje.“ vypočítává Kubíček.

Velký dopad bude mít snížení rozpočtu vedle pořádání velkých sportovních událostí s mezinárodní účastí i na děti, které sportují v klubech s výraznější podporou veřejných peněz. Jen sportovní svazy dostávají 160 až 170 milionů ročně. Dalších 80 milionů pak stojí provoz bazénů a vnitřních i venkovních hřišť a sportovišť.

„Jedna věc jsou velké akce, které se ještě můžou živit nadějí na výraznější příspěvky sponzorů, i když i to je dnes značně nejisté. Druhá věc jsou konkrétní sportovci a hlavně děti. Může se lehce stát, že pokud jejich sportovní aktivity nebudou schopni zaplatit rodiče, pak nebudou sportovat vůbec,“ uzavírá člen Výboru pro sport a volný čas a předseda Českého badmintonového svazu Petr Koukal.

O návrhu rozpočtu a také o alokaci finančních prostředků na podporu sportu a volného času bude zastupitelstvo hlavního města Prahy rozhodovat na svém zasedání ve čtvrtek 17.12.2020.

Zdroj: MHMP

Štítky
Osobnosti: Petr Kubíček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme