Koubek: Pane ministře Zaorálku, co odpovíte Taiwanu?

4. 3. 2016

Čtvrtek ve Sněmovně se nesl ve znamení interpelací, ve večerních hodinách se dostal k ústní interpelaci i náš předseda a poslanec Jiří Koubek. Interpelace směřovala k panu ministru Zaorálkovi. Ten se ovšem těsně před vystoupení Jiřího Koubka omluvil a z jednání odešel. Čekáme tedy na písemnou odpověď v zákonné lhůtě. 

Vážený pane ministře,

v minulém týdnu se Praha pustila na tenký led zahraniční politiky. Schválila takzvanou sesterskou dohodu mezi Prahou a Pekingem, do které si čínská strana prosadila bod uznávající Taiwan jako nedílnou součást čínského území. Takové prohlášení je výsostně zahraničně politické a podle mého názoru, dohody mezi municipalitami sem v žádném případě nepatří. Navíc se v preambuli dohody obě města přihlašují k tiskovému prohlášení obou ministerstev, ale jako by to bylo málo. Musel se tam objevit ještě tento speciální bod ohledně Taiwanu.
Spíše než o rovnocenném partnerství tato smlouva svědčí o podřízeném postavení Prahy vůči Pekingu. Obdobné dohody s jinými metropolemi jako je Dublin a Kodaň tato ustanovení nemají. Tato dohoda nezůstala bez odezvy u politické reprezentace Taiwanu. Podle zpráv v médiích mělo taiwanské Ministerstvo zahraničí požadovat od české diplomacie vysvětlení s tím, že nebude nikdy akceptovat žádné formulace, které rozporují suverénní postavení země.
Ještě 27. února tisková mluvčí vašeho ministerstva sdělila, že o této skutečnosti, a tedy protestu ze strany Taiwanu nemá žádné informace. Od té doby uplynul téměř týden a proto se, vážený pane ministře, obracím na vás s dotazem zda již ministerstvo obdrželo tuto protestní nótu či žádost taiwanské strany. Jestliže ano, co je jejím obsahem, jak jste na ní odpověděl, případně, jak na ni odpovíte?

Děkuji. Jiří Koubek

Eva Marečková, krajská manažerka TOP 09 Praha

Štítky
Osobnosti: Jiří Koubek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme